- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта је покренуло „Конвој слободе“ канадских камионџија и ко иза тога стоји /видео/

© AP Photo / Adrian WyldПротест камионџија
Протест камионџија - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Након једнонедељне вожње из провинције Британска Колумбија, конвој прекограничних канадских возача камиона – назван „Конвој слободе“ – у суботу је стигао до Отаве, главног града источне провинције Онтарио. Конвој је покренут у знак протеста због ковид ограничења.

1. Шта је покренуло „Конвој слободе“?

До средине јануара, прекогранични возачи камиона у Канади били су изузети од захтева за вакцинацијом – што значи да су могли да се возе до САД и назад без потребе да доказују вакцинални статус. Након што је влада усвојила одлуку којом је уведен карантин за невакцинисане возаче, група камионџија у западној Канади организовала је протестну вожњу широм земље са крајњом дестинацијом у Отави.
Покрет је добијао замах и подршку јавности док је путовао кроз земљу. Такође је добио подршку оних који се противе либералној влади премијера Џастина Трудоа и група које се противе вакцинацији и пандемијским ограничењима која сматрају угрожавањем људских слобода. Према саопштењу организатора, учесници конвоја захтевају од савезне и покрајинске владе да укину ковид пасоше и одлуку о обавезној вакцинацији.

2. Да ли су заиста хиљаде камиона на путу?

Организатори наводе да „иако је у почетку у конвоју учествовало 1.600 камиона, тај број се повећао на 36.000 камиона за само неколико дана. Сада се процењује да је број теретних камиона који учествују у протесту ближи 50.000. Међутим, државни медији и полиција извештавали су током недеље да у конвоју учествује од „ неколико стотина до пар хиљада камиона. Права цифра вероватно се налази негде између, преноси РТ.
Канадска компанија за транспорт камиона је проценила да ће одлука о обавезној вакцинацији утицати на око 16.000 возача, јер се тврди да је између 85-90% од 120.000 прекограничних камионџија у земљи већ вакцинисано.

3. Да ли камионџије имају подршку јавности?

Током протекле недеље, видео снимци на друштвеним мрежама приказују камионе и друга возила како пролазе аутопутевима и градским улицама, бодрени гомилом људи окупљених на путевима и надвожњацима.
Организатори тврде да „имају подршку милиона Канађана из целе земље“.
Иако власти нису објавиле бројке о броју људи који су стигли у Отаву, локални полицијски извори наводе да је гужва у центру главног града и на платоу испред Парламента слична оној која се виђа током великих окупљања у време великих државних празника – која се процењује на на десетине хиљада окупљених. Канадски медији такође извештавају да се демонстранти окупљају на локалним скуповима који се одржавају на различитим местима у знак подршке "Конвоју слободе".
Још један показатељ који сугерише ширу популарност покрета је GoFundMe кампања у оквиру које је 108.000 људи донирало 8,6 милиона канадских долара за подршку протесту.
С друге стране, демонстрације камионџија изазвале су критике оних који сматрају да су њени учесници „крајње десничари“ и да шире „дезинформације“. Полиција Отаве саопштила је медијима да се спремају за контрапротести и да су примили „директну претњу” упућену полицајцима од неодређене особе. Званичници су такође упозоравали да би неке „екстремистичке“ групе могле да покушају да искористе масовни протест. Лидер Нове демократске странке чак тврди да неки „елементи“ „покушавају да претворе конвој у канадску верзију терористичких напада на Капитолу САД.”

4. Колико ће трајати протест камионџија?

Према тајмеру који је објављен на званичној веб страници организатора, „Одбројавање до слободе“ завршава се за мање од једног дана. Демонстранти су планирали да кампују у Отави током викенда, али полицијски извори сугеришу да би скуп потенцијално могао да се настави и ове недеље.

5. Да ли је протест ненасилан

Градске полицијске снаге су наводно појачане службеницима из других делова покрајине, као и припадницима националне безбедносне и обавештајне заједнице како би зауставили потенцијалне немире. Шеф полиције Отаве Питер Слоли описује ситуацију као „јединствену, флуидну, ризичну и значајну” и упозорава на претње појединаца који на друштвеним мрежама „подстичу мржњу, насиље, а у неким случајевима и криминал“.
Међутим, власти до сада нису пријавиле насиље, хапшења или инциденте, а организатори конвоја наводе да је у питању "миран протест“ и да „не одобрава било какве акте насиља“. У саопштењу од петка, организатори Конвоја слободе позвали су учеснике да се „односе са поштовањем према свим полицајцима“ и „ да не упућују никакву врсту претњи“.

6. Где је Џастин Трудо?

Премијер Канаде ЏастинТрудо и његова породица очигледно су пребачени на „тајну локацију“ у Отави због безбедносних разлога, преносе медији.
У једном од својих последњих интервјуа пре него што је премештен на сигурну локацију, Трудо је изразио забринутост због потенцијалног насиља– тврдећи да се покрет „преобразио у нешто много веће“, али да је и даље у питању „веома мала, љута група која покушава да се обруши.”

7. Шта људи изван Канаде говоре о протестима камионџија?

Необичан протест привукао је пажњу јавности и ван земље. Бивши амерички председник Доналд Трамп похвалио је учеснике конвоја на митингу у Тексасу у суботу, напомињући да су они „урадили много више за одбрану америчке слободе од наших лидера“.
Протесте је подржао и извршни директор Тесле Илон Маск, подкастер Џо Роган и комичар Расел Бренд. Реакције неких либералних стручњака и америчких медија биле су углавном негативне, а неки повезују протесте са групама крајње деснице и антиваксерским покретима. Вашингтон Пост је објавио чланак у којем позива Канаду да се „директно суочи са токсичним 'Конвојем слободе'”.
Канадске камионџије, уз подршку грађана, возе у колони до Отаве, протестујући против ковид мера - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
СВЕТ
Конвој од 50.000 камиона стиже у Отаву на протест, канадски премијер на тајној локацији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала