- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка испоручила Украјини 500 тона оружја – и неће се зауставити на томе /фото/

© REUTERS / GLEB GARANICHИстовар америчке војне помоћи Украјини на аеродрому Бориспољ
Истовар америчке војне помоћи Украјини на аеродрому Бориспољ - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
У Кијев је стигао шести авион са 84 тона америчке војне помоћи, саопштио је украјински министар одбране Алексеј Резников. Како каже, земља је до сада добила отприлике 500 тона помоћи од Америке – и то није крај.
„Дан још није прошао, а већ истоварујемо шести авион од наших пријатеља из Сједињених Америчких Држава! У Кијев је стигло 84 тона муниције!“, написао је Резников на свом Твитер налогу.
Западне земље и власти у Кијеву месецима оптужују Русију да се спрема да изврши инвазију на Украјину. Москва је то у више наврата оштро демантовала, истичући да такве тврдње служе НАТО као изговор да размести још војне технике тик уз руске границе.
Последњих недеља Америка и још неколико држава интензивно шаљу војну помоћ Кијеву. Јуче се наоружавању Украјине придружила и Пољска.
Бела кућа раније је обећала да ће САД наставити да пружају војну помоћ Украјини у наредним месецима за јачање одбране земље.
Од 2014. године земље НАТО-а, предвођене Сједињеним Америчким Државама, испоручују оружје Украјини и обучавају њену војску, што директно крши Минске споразуме и негативно утиче на решавање ситуације у Донбасу. Осим Американаца, у испорукама вредним милијарде долара учествују Велика Британија, Канада, Француска, Пољска, Турска, Литванија, Чешка, Бугарска, Румунија и Естонија.
САД су испоручиле Украјини противтенковске ракетне системе „Џавелин“, патролне чамце, снајперске пушке и контрабатеријске радарске станице; Велика Британија – противтенковске бацаче граната; Турска – јуришне беспилотне летелице „Бајрактар ​​ТБ2“. Украјина и Велика Британија потписале су меморандум који предвиђа заједничко пројектовање и изградњу ратних бродова на територији двеју земаља и изградњу две базе за украјинску морнарицу.
Варшава - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
СВЕТ
Пољска шаље у Украјину дронове и ПВО систем „Гром“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала