- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

21. ловор без 21 грама

© AFP 2023 / MICHAEL ERREYДанил Медведев и Рафаел Надал
Данил Медведев и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Кажу да душа има 21 грам. Кажу и да је Рафаел Надал освојио 21. Гренд слем трофеј. Не кажу – први велики тениски турнир у години је остао без есенције коју спорт носи, остао је без душе и то не само због голготе коју је у Аустралији преживео Новак Ђоковић.
„Помињете душу. Да ли сте ви неки религиозан човек?“, упитао је доктор Тому Здравковића у филму Тома.
„Не, ја сам само тужан човек“, одговорио је лик Томе.
Туга је осећај са којим се мора суочити сваки искрени љубитељ спорта, и не због тога што је једно људско биће, имена Новак Ђоковић, морало да буде заробљено због чисте обести политичке елите, већ због речи које је изговорио Данил Медведев.
„Данас је једном детету уништен сан. Дете је престало да сања. Ако буде неки турнир у Москви, играћу пре тамо, него на Ролан Гаросу или Вимблдону. Од сада играм само за себе, за своју породицу, да зарадим“, рекао је Медведев.
Потпуна дехуманизација догодила се у великом финалу Аустралијан опена које је било велика прилика да се тамошња јавност, тамошња публика, „опере“ од свег зла које је нанела Ђоковићу, људском бићу окарактерисаном „опасношћу за јавност већом и од масовних нереда“.
„Пре него што Рафа сервира један тип викне – „Хајде Даниле“, а хиљаду људи га ућуткује. Када ја сервирам, нико никога не ућуткује. Било је много приче о томе да сви хоће нову генерацију, то ми је дало самопоуздање. Људи су изгледа – лагали“, рекао је Медведев.
А било је тешко дати Медведеву самопоуздање, бескрајно талентовани руски тенисер је провео године у „црној рупи“, али је успео да врати своју некадашњу мотивацију и да игри донесе нешто што јој је недостајало годинама.
Медведев је искрен, срчан, али истовремено и равнодушан, смирен и луд, прорачунат и једноставан.
Рус је у последњих неколико година је показао да је коначно на тениску позорницу стигао човек који ће да каже када му се негде не игра, ко ће да подвикне судији када помисли да је оштећен, који неће калкулисати са одлукама нити размишљати о томе да ли ће се нека реч свидети овоме или ономе и да ли ће бити последица.
Такве особине нема нико од тројице најбољих тенисера света, Ђоковић је своју природу морао да спута зарад жеље да добије поштовање на сваком меридијану, Роџер Федерер је у складу са својом швајцарском природом савршено прорачунат у одлукама, док Рафаел Надал из недеље у недељу пропушта прилику да докаже да није само „ударач“.
Човечност се у данашњем времену изгубила, а душа коју је Медведев донео у светски тенис је на излазним вратима, бар ако је судити по његовој изјави датој после финала Аустралијан опена и најаве да ће „сада само мислити о томе да заради“.
Душе ту нема, а онима који су дозволили да тај 21 грам ишчезне нека је на душу, једнако као онима који су Ђоковића спречили бар да покуша да стигне до 21. ловора, 21. Гренд слем трофеја или бар да дозволе равноправну битку двојице од тројице најбољих икада.
„Је л' лечиш душу, доцо? Е, душу када научиш да лечиш, да ми се јавиш, тад ће да постанеш прави доктор бабарога“.
Нека се јави неки доктор, под хитно, јер је тенис изгубио душу и постао тужан.
Аустралијска тенисерка Ешли Барти са трофејом Аустралијан опена (2022) у рукама - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
СПОРТ
Бизаран детаљ о девојци коју слави цела Аустралија
Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
СПОРТ
Мрачна страна Надаловог чуда
Новак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
СПОРТ
Рафа о трци за историју са Роџером и Новаком: На крају, није ни битно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала