- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додиков предлог да се Српска заштити

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик  - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Председник СНСД-а Милорад Додик предложио је да Народна скупштина Републике Српске усвоји више закључака, међу којима је да нису нестали разлози због којих српски представници не учествују у раду заједничких институција БиХ, као и да се предложи закон да се Српска и други колективитети заштите од клевете, односно називања геноцидним.
Додик је истакао да то важи и за Републику Српску, али и за ФБиХ, те све народе, да их нико не може називати геноцидним, за шта би била предвиђена затворска казна и да тај закон треба да се предложи Парламентарној скупштини БиХ, преноси РТРС.
Додик је на посебној седници Народне скупштине Републике Српске предложио да закључак седнице буде да се остаје чврсто при закључцима донесеним на прошлој седници парламента Српске: Да се повлаче сагласности о војсци, индиректним порезима и високом судском и тужилачком савету.
Предложио је и да се, када је реч о корупцији, донесу две мере - закон о суфинансирању субјеката страним средствима и да се преиспитају све садашње антикоруптивне мере, да се формира тим који би то учинио, као и да што пре буде донесен закон о пореклу имовине.
„Нема другог начина живота у БиХ, него да се иде из кризе у кризу. БиХ није место у којем желимо да живимо. Наша политичка опција је БиХ са два ентитета и три конститутивна народа“, рекао је Додик.
Истакао је да Српска поштује Устав и Дејтонски споразум.
„Наше политике иду за тим да БиХ афирмишу као заједницу која је предвиђена Уставом и ништа више. Република Српска је данас одраз онога што смо желели. Многи ће се сложити да је БиХ пропала земља“, навео је Додик.
Он је истакао да Српска данас има своју територију, легитимно изабрану власт и свој народ.
„Имамо добру међународну позицију и јасно дефинисан број пријатеља, више него што их је имала икада. Република Српска има добру регионалну сарадњу“, додао је Додик.
Поручио је да Република Српска никад боље није стајала на економском плану,
„Њене институције функционишу и наша економија је најбоља до сада. Српска данас гради болнице и у Српској је врло лако препознати инвестиције“, рекао је Додик

Човић: Чувајте Српску

Председник ХДЗ БиХ Драган Човић рекао је данас током обраћања посланицима Народне скупштине Републике Српске, да наставе да чувају Републику Српску.
„Чувајући поверење између три народа у БиХ, наставите да чувате Српску“, истакао је Човић на посебној седници Народне скупштине Републике Српске о политичкој и економској ситуацији у БиХ.
Коментарисао је и последње преговоре у Неуму.
„На преговорима у Неуму о Изборном закону препознали смо игру о увођењу концепта грађанске државе, а теме које су тамо расправљане доћи ће на размишљање и у Српској“, изјавио је Човић.
Нагласио је да је императив очување Устава БиХ, нагласивши да би отварање овог питања било крајње ризично за односе у БиХ, те да БиХ може преживети само као земља три конститутивна народа
Народне посланике је похвалио што чувају Републику Српску, али их је позвао и да оставе отворена врата и на друга два народа у БиХ.
„Републику Српску ћете најбоље заштити не само овде него бранећи је у институцијама БиХ“, додао је Човић.
Човић је рекао да су представници међународне заједнице сугерисали председнику СДА Бакиру Изетбеговићу да дође на седницу НСРС, али је такође истакао да су представници Венецијанске комисије, који су учествовали у преговорима, јасно потврдно говорили о концепту конститутивних народа, што су странке из ФБиХ, како је рекао, хтеле да не буде тема као питање дискриминације.
Што се тиче разговора, рекао је да у БиХ не постоји други излаз осим да се разговара и траже заједничка решења, преноси РТРС.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
РЕГИОН
Додик о пропалим преговорима у Неуму: Бошњаци желе потпуну доминацију
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
РЕГИОН
Додик: Први тест - закон да се Република Српска и српски народ не могу звати геноцидним
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
РЕГИОН
Изненадни потез Додика враћа лопту у Сарајево: Сад ће се видети да ли желе да држава функционише
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала