- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Доњецк: Украјина планира офанзиву на Донбас

© AP Photo / Vadim GhirdaУкрајински војници у близини контакт линије у Луганској области
Украјински војници у близини контакт линије у Луганској области - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Украјински генералштаб завршио је израду плана офанзивне операције у Донбасу, изјавио је заменик начелника управе Народне милиције самопроглашене Доњецке Народне Републике Едуард Басурин, позивајући се на обавештајне податке.
„Ситуација у Донбасу је и даље напета и има тенденцију ка даљој ескалацији. Према подацима наше обавештајне службе, украјински генералштаб завршио је израду плана за офанзивну операцију у Донбасу. Већ раније смо саопштавали о њеној припреми“, рекао је представник Народне милиције.
Према његовим речима, ове недеље треба да се одржи састанак под руководством начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине уз учешће команданта операција Здружених снага Украјине и команданта оперативно-тактичких група „Север“ и „Исток“, на којем ће бити представљен овај план.
„Овај план даље треба да одобри Савет за националну безбедност и одбрану Украјине. Обавештајци Народне милиције ДНР настављају да бележе активна дејства непријатеља на стварању ударних група и њиховом припремању за офанзивне операције“, објаснио је Басурин.
Он је додао да Кијев намерава да пребаци механизовану бригаду у Донбас.
„Према информацијама којима располажемо, у најскорије време ће 14. посебна механизована бригада Оружаних снага Украјине из сталне базе у Владимир-Волинској области бити упућена у зону тзв. операције здружених снага“, додао је он.
Управа Народне милиције такође је забележила и повећање интензитета летова украјинских беспилотних летелица на контакт линији у Донбасу.
„Сматрамо да команда Операција здружених снага на овај начин покушава да извиди наше положаје на првој линији одбране у оквиру прецизирања циљева и припреме за њихову паљбу“, истакао је Басурин.
Он је подсетио да је извиђање и употреба беспилотних летелица директно кршење пакета додатних мера за поштовање примирја.

Војна помоћ Русије

Басурин је истакао да ДНР задржава право да тражи војну помоћ, укључујући и Русије, у случају даљих испорука оружја Украјини.
„Позивамо западне земље и међународне организације које финансирају украјинску агресију на Донбас да обуставе испоруку смртоносног оружја и приморају Кијев да се придржава Минских споразума. Ако се ове испоруке наставе, задржавамо право да се обратимо Руској Федерацији и другим земљама за војну и војно-техничку помоћ“, нагласио је представник милиције.

ЛНР: Украјинске снаге распоредиле ракетне системе

Са своје стране, прес служба Народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике саопштила је да су украјинске снаге безбедности распоредиле противваздушни ракетни систем „Оса“ у близини града Попаснаја који контролише Кијев у близини контакт линије у Донбасу.
„Кршећи трећу тачку додатних мера, непријатељ наставља да размешта оружје и војну технику у насеља на територији коју контролише Украјина“, истакао је представник Народне милиције.

Сукоб у Донбасу

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
У Донбасу су 27. јула 2020. ступиле на снагу додатне мере за обезбеђивање примирја. Договор укључује забрану било које врсте ватре, распоређивање тешког наоружања, офанзивне и диверзионе акције, а предвиђа и дисциплинску одговорност за нарушавање споразума. Сукобљене снаге такође не би требало да употребљавају беспилотне летелице на линији додира, а забрањено је и инжењерско опремање положаја. Очекује се да ће примена мера обезбедити потпуни прекид ватре у Донбасу.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
РУСИЈА
Кремљ: Украјинци само што нису кренули на фронт због хистерије коју шири Америка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала