- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Геомагнетна олуја погодиће Земљу у наредних неколико сати

© Фото : NASAШема настанка геомагнетне олује на Земљи
Шема настанка геомагнетне олује на Земљи - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Талас плазме који је избацило Сунце стићи ће до Земље ускоро и проузроковаће магнетне олује средње јачине, што може утицати на телекомуникациону технологију, а метеоропатама се препоручује да се спреме на промене притиска и расположења.
Прецизира се да је Сунце избацило облак плазме 30. јануара. Соларна бакља је активна више од четири сата и била је усмерена ка Земљи, па се 2. до 3. фебруара очекују магнетне олује средњег нивоа, објављено je на сајту Америчког центра за свемирску прогнозу времена.
Геомагнетна олуја – изазвана избацивањем короналне масе из наше звезде – иде ка Земљи, а добила оцену интензитета Г2 или умерена.

Геомагнетне олује су рангиране од пет – од Г1 до најинтензивније Г5 – али чак и релативно ниско оцењено свемирско време може довести до одређених опасности. На дну скале, такве олује могу изазвати флуктуације у електричној мрежи и утицати на рад свемирских летелица.

На самом врху, олуја Г2 може да изазове колапс електричне мреже, као и да уништи радио-системе, сателите и да изазове аурору бореалис широм већег дела Земље.
Мало је вероватно да ће надолазећа олуја Г2 имати било какве страшне последице: иако би могла довести до неких значајних флуктуација у електроенергетским системима и проблеме са свемирским летелицама, опасност ће вероватно бити мала, пише Индипендент.
Вероватније је да ће најочигледнија последица олује бити аурора бореалис, која се дешава када се свемирско време судара са Земљином атмосфером.
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Очекујте неочекивано: Зашто је соларна олуја од пре 9.200 година забринула научнике
A massive solar flare erupts on May 15, 2013 as the Sun ramps up to peak solar activity. - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Решена мистерија прстоликих појава у соларним бакљама /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала