- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Изузетно узнемирујући подаци“: Шта је открио извештај Рио Тинта

© AFP 2023 / PHILIPPE LOPEZРио Тинто
Рио Тинто - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Извештај који је објавио Рио Тинто осликава културу малтретирања, узнемиравања и расизма у глобалном рударском гиганту, укључујући 21 притужбу о силовању или покушају силовања или сексуалног напада у последњих пет година, преноси Ројтерс.
Скоро половина свих запослених који су одговорили на екстерну ревизију културе на радном месту, a коју је наручио Рио Тинто, рекло је да су били малтретирани, а да је расизам уобичајен у бројним областима.
Извршни директор Рио Тинта Јакоб Стаусхолм рекао је да су резултати узнемирујући и да ће компанија применити свих 26 препорука из извештаја бивше аустралијске комесарке за полну дискриминацију Елизабет Бродерик.
"Мени је то двоструко отворило очи. Нисам схватио колико малтретирања постоји у компанији, а друго да је прилично системско – три питања малтретирања, сексуалног узнемиравања и расизма... то је изузетно узнемирујуће", рекао је Стаусхолм за Ројтерс.
Рио Тинто је покренуо ревизије у марту прошле године, недуго након што је Стаусхолм преузео челну функцију у светлу широко распрострањене реакције против компаније, а након што је уништила 46.000 година старе пећине у клисури Јукан како би проширила рудник гвожђа.
Више од 10.000 запослених, скоро четвртина од 45.000, поделило је искуства и ставове за студију.
Извештај је открио да је скоро 30 одсто жена и око седам одсто мушкараца искусило сексуално узнемиравање на послу, а 21 жена је пријавила силовање или покушај силовања или сексуалног напада.
Расизам је био "значајан изазов" за запослене на многим локацијама. Људи који раде у земљи различитој од њиховог рођења искусили су високе стопе расизма, док се скоро 40 одсто мушкараца који се изјашњавају као Абориџини или становници острва Торесовог мореуза у Аустралији суочило са расизмом.
"Осетио сам расизам у сваком кутку компаније", анонимно је рекао један запослени.
Рио Тинто је рекао да ће се реформе фокусирати на посвећеност руководства стварању безбедног и инклузивног радног окружења, укључујући повећање разноликости унутар компаније. То би такође осигурало да су удаљени објекти компаније безбедни и олакшало особљу да означи неприхватљиво понашање.
"Јасно је да много више треба да се уради да би се осигурала безбедност радника у сектору ресурса", рекао је Овен Витл, секретар синдиката ВА, који представља преко 30 радничких група које имају више од 150.000 чланова у Западној Аустралији.
"С обзиром на то да скоро половина радне снаге пријављује малтретирање, јасно је да су они изневерили раднике током дужег временског периода и да морају да ураде много више да спрече узнемиравање и малтретирање на радним местима", рекао је Витл.

Сексизам, расизам

Извештај из Рио Тинта долази уочи објављивања другог извештаја владе Западне Аустралије о сексуалном узнемиравању у рударским камповима у држави која обезбеђује више од половине светских залиха гвоздене руде.
У поднесцима о истрази наводи се да је сексуално узнемиравање било распрострањено у рударским камповима у Западној Аустралији, која је дом рудницима глобалних фирми, укључујући БХП груп, Рио Тинто и Фортескју.
Министарка у Западној Аустралији, Рита Сафиоти, рекла је за аустралијски Еј-Би-Си њуз да је веома узнемирена бројем оптужби.
"Желите да се сви осећају безбедно на радном месту. Посебно у оним областима где сте мало више изоловани од пријатеља и породице и желите да имате највећу заштиту од таквог понашања", рекла је Сафиотијева.
У извештају из 2020. године, истраживање Аустралијске комисије за људска права о сексуалном узнемиравању открило је да је 74 одсто жена у рударској индустрији искусило неки облик сексуалног узнемиравања у последњих пет година, делом због родне неравнотеже.
Скоро 80 одсто радне снаге Рио Тинта су мушкарци.
"Стварање безбедне радне културе охрабриће људе свих различитости да напредују у нашим организацијама", рекла је за Ројтерс Кели Паркер, аустралијски извршни директор Рио Тинта.
Запослени у Јужној Африци су искусили највећу стопу расизма. Говорили су о учесталости расизма и његовом утицају на самопоуздање, самопоштовање и радни учинак.
"Рио је компанија оријентисана на белу расу", рекао је један запослени, наводи се у извештају.
Из Рио Тинта је наведено да је извештај дошао у кључном тренутку када се културе на радном месту мењају, имајући у виду глобалне покрете, као и аустралијску истрагу о уништавању у клисури Јукан, преноси РТС.
Стаусхолм је рекао да је Јукан изазвао највећу промену у руководству у историји Рио Тинта и да нови тим жели промене.
"Ради се о томе да сада искористимо тренутни моментум и покушамо да брзо усмеримо акције, јер их не можемо мењати из дана у дан", казао је Стаусхолм.
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
СРБИЈА
Ана Брнабић: Ако „Рио Тинто“ буде тражио одштету, спремни смо да се боримо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала