Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Обмане из Приштине, реалност је сасвим другачија

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да поруке политичких лидера из Приштине да Београд блокира дијалог показују истинско одсуство и сваке помисли на искрен и конструктиван приступ дијалогу са Београдом.
"Другачије се не могу тумачити њихове неосноване оптужбе да званични Београд ''блокира дијалог'' и да је ''дугачка листа'' споразума које Београд наводно није испунио, како то ирационално тврди Вјоса Османи", навео је Петковић у писаној изјави.
Он је указао да је реалност сасвим другачија и да је дугих 3.206 дана како Приштина одбија да формира Заједницу српских општина, а дуге су, каже, и године како Приштина не дозвољава претрагу девет локација на КиМ, за које Београд има поуздана сазнања да скривају посмртне остатке несталих у рату.
"Дугих је девет година како Приштина одбија да спроведе договоре из области енергетике, већ радије генерише енергетску кризу", указао је Петковић.
Све су то, наводи, питања од животног значаја за српски народ на Косову и Метохији, а које Приштина системски игнорише, заједно са бројним другим кршењима споразума.
"Да будем сасвим јасан, Београд је чврсто и недвосмислено опредељен за дијалог и процес нормализације односа, али дијалог не може бити третиран као монолог једне стране која испоставља уцене за преговарачким столом, већ као процес заједничког трагања за компромисним решењем", навео је Петковић.
Поручио је да би Приштини, уместо што се служе обманама, најбоље било да се врати за преговарачки сто у Бриселу и да престане да одбија разговоре са српским преговарачким тимом, што је био случај претходних шест месеци.
Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи јуче је током састанка са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и специјалним изаслаником америчког председника за Западни Балкан Габријелом Ескобаром тврдила да је Приштина посвећена дијалогу, а да Београд блокира напредак, као и да је "листа споразума које Србија није применила дуга".
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала