- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Почела градња гасовода између Србије и Бугарске

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаЦеви за гасовод, илустрација
Цеви за гасовод, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Изградња гасног интерконектора између Србије и Бугарске почела је данас, у присуству премијерке Ане Брнабић, на делу трасе кроз нашу земљу, од Ниша до државне границе код Димитровграда. Рок за завршетак је октобар 2023. године.
Свечаном почетку радова код Димитровграда присуствовали су и министар енергетике Бугарске Александар Николов, министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији Емеануел Жиофре, директор "Србијагаса" Душан Бајатовић, као и представници "Југоросгаса" и "Булгартрансгаса" и "Европске инвестиционе банке", пренео је РТС.
Део гасне интерконекције у Србији биће дуг 109 километара, а укупна дужина двосмерног гасовода кроз обе државе је 170 километара и биће пројектован за капацитет од 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње.
Укупна вредност пројекта је 85,5 милиона евра, од чега је 25 милиона кредит "Европске инвестиционе банке" (ЕИБ), 49,6 милиона евра су бесповратна средства из ИПА фонда ЕУ, а преосталих око 11 милиона евра биће обезбеђено из буџета Србије и средстава "Србијагаса".
Уговор о финансирању гасовода у мају прошле године потписали су министар финансија Синиша Мали и потпредседница ЕИБ-а за Западни Балкан Лиљана Павлов. Мали је тада изјавио да је интерконектор изузетно важан за грађане Србије и један од приоритетних пројеката ЕУ на енергетском повезивању Централне и Источне Европе.
Србији би гасовод требало да обезбеди довољне количине гаса за потребе привреде и становништва и то из различитих извора снабдевања.
Пројекат изградње магистралног гасовода МГ10 Ниш-Димитровград подразумева постављање две гасоводне цеви величине ДН700 за притисак од 55 бара, као и четири мерно-регулационе станице са пратећим објектима.
Завршетак гасовода ће омогућити развој дистрибутивне гасне мреже у централној, источној и јужној Србији. Према првобитном плану, изградња гасовода требало је да почне крајем прошле године, а да он буде оперативан 2023. године.
Идеја о изградњи гасовода ка Бугарској стара је готово три деценије, а споразум о његовој изградњи потписан је 2010.године.
Зграда компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Бајатовић са директором "Гаспрома" о испорукама гаса Србији
Изградња гасовода Турски ток - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
РЕГИОН
Сви детаљи гасног пројекта договореног у Москви: Економски тријумф РС
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала