- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Пу, спас за све нас“ , представа која открива зашто је име Диане Будисављевић избрисано после рата

© Фото : ПромоПу спас за све нас
Пу спас за све нас - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Диана Будисављевић, жена која је живот ризиковала како би спасила децу са идејом да после изгнанства споји породице, спречена је у овој акцији, а њену комплетну документацију насилно је преузела ОЗНА. Који су узроци брисања Дианиног имена и „Акције“, само су нека од питања које истражује монодрама „Пу спас за све нас“.
„Јасно је зашто су филмови и приче о Јасеновцу извор полемика и дан-данас, али у свему томе прича о херојству Диане Будисављевић не би требало да оставља простор за дилеме“, каже за Спутњик Јелена Пузић, редитељка монодраме „Пу спас за све нас“ настале по мотивима дневника Диане Будисављевић.
Прича о једној од највећих хероина прошлог века Диани Будисављевић, која је спасила око 10 хиљада српске деце из логора у НДХ, биће изведена у четвртак, 3. фебруара у Историјском музеју Србије.
„Чињеница да је Диана Будисављевић од смрти у логору спасила 10 хиљада деце донела јој је титулу велике историјске личности. Она је пример човекољубља и мислим да сећања на њен лик и херојски подвиг треба да наставе да живе и буду узор будућим генерацијама“, каже Јелена Пузић, која и тумачи лик Диане у овој монодрами.

Једној од највећих хуманитарних радница прошлог века

Жена која је живот ризиковала како би очувала идентитет српског народа на територији НДХ и спасавала децу са идејом да после изгнанства споји породице, спречена је у овој акцији, а њену комплетну документацију насилно је преузела ОЗНА.
© Фото : ПромоЧетвртак, 3. фебруар од 19 часова. Резервације на телефон 064/ 858 - 1296
Четвртак, 3. фебруар од 19 часова. Резервације на телефон 064/ 858 - 1296 - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Четвртак, 3. фебруар од 19 часова. Резервације на телефон 064/ 858 - 1296
Који су узроци брисања Дианиног имена и „Акције“, само су нека од питања које истражује овај комад. Поред тога што веродостојно приказује страдање у Јасеновцу и другим логорима НДХ, он покреће и питање одговорности послератне Комунистичке партије, али и свих оних који су живели или се родили после рата, а да су о овој хероини чули мало или готово ништа.
„Њено име и рад потпуно су пали у заборав после рата. Ако је она спречена у томе да своју акцију настави, није се могло очекивати да ће јој се пружити достојна пажња у времену када је њен подвиг био тајна и није користио политичкој слици“, истиче глумица и додаје да је сећање на Диану Будисављевић освежено тек када је објављен њен дневник.

Подвиг достојан памћења

„Као грађу за креирање Дианиног лика користила сам њен дневник, иако он не обилује емоцијама, већ фактима. Међутим, та темељност у вођењу статистике, склоност ка детаљима током четири године рата, страдања и болести знак су невероватне снаге воље и то је главна особина које сам се држала“, наводи ауторка монодраме.
У извођењу и режији Јелене Пузић, по тексту Нине Џувер, а уз клавирску пратњу Соње Лукић, монодрама „Пу спас за све нас“ до сада је представљена у бројним градовима у Србији и иностранству, a на фестивалу Златни витез у Москви Јелена Пузић награђена је Наградом жирија.
„Ово је представа намењена за све узрасте, а нарочито нам је драго када је погледају деца, односно старији основци и средњошколци који у свом школском програму не уче о томе ко је била Диана Будисављевић и зашто њено име не сме да се заборави“, закључује Јелена Пузић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала