- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски физичари пронашли тајне просторије на територији манастира из 16. века

© Sputnik / Е. КузинДанилов манастир Свете Тројице
Данилов манастир Свете Тројице - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Руски физичари су помоћу јединствених мионских сензора открили две тајне просторије на територији мушког Даниловог манастира Свете Тројице у граду Переслављ-Залески у Јарославској области.

Научници са Националног истраживачког технолошког универзитета „МИСиС“ из Москве и са Физичког института „Лебедјев“ дешифровали су податке са сензора који су раније постављени на територији манастира. За истраживање је коришћена метода мионске радиографије, наводи се у саопштењу универзитета „МИСиС“.

Како је прецизирано, научници су користили 22 сензора који су постављени у новембру 2020. године у подземном простору између цркава. Миони су елементарне честице космичког порекла које могу да продру у тло на дубину од два километра.

У подземном простору између два храма пронађене су две непознате просторије за које се претпоставља да могу бити древне крипте или монашке ћелије. Такође је на територији манастира пронађен дугачак пролаз које може бити ваздушни канал или тајни пролаз.

Данилов манастир Свете Тројице изграђен је почетком 16. века. Почетком 17. века током смутног времена манастир је опљачкан. Многа документа, укључујући техничке планове просторија, неповратно су изгубљена. Проучавање манастирских објеката почело је у новембру 2020. године.
Стари град Переслављ-Залески основао је кнез Јуриј Долгоруки 1152. године. Град је познат по споменицима древне руске архитектуре из периода од 12. до 17. века.
Јусуповски дворац у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
Подкаст
Дворац у коме се догодио један од најмистериознијих злочина с почетка 20. века | Моја Русија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала