- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шест навика које штете очима

CC0 / Pixabay / Око
Око - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Највећи узрочници проблема са очима су електронски уређаји, али постоји и велики број других навика које такође утичу на здравље очију, пише портал „Eat This, Not That“.

Стара козметика

Због употребе козметике којој је прошао рок важења, у очи могу да продру батерије и да настане инфекција, рекли су оториноларинголози. Шминка за очи би требало да се мења на три месеца и да се скида свако вече пред спавање.

Трљање очију

Родитељи малој деци стално говоре да не трљају очи и у праву су. Реч је о томе да ова навика може да доведе до повреде крвних судова, а самим тим и до појаве тамних кругова, превременог старења коже око очију, стварања бора и опуштених капака.

Идите код офталмолога

Прегледи код офталмолога не би требало да буду само када постоје неки проблеми. Сваке године би требало проверити здравље очију. Доктор ће моћи да идентификује потенцијалне проблеме као што су дисфункција меибоманске жлезде (ситне лојне жлезде које имају функцију да излучују супстанце које покривају очну јабучицу и спречавају испарење суза), ране знаке глаукома (оштећења очног нерва) или чак озбиљне проблеме као што је меланом.

Лоша хигијена

У случају да не перете руке често онда ће то повећати могућност да бактерије уђу у очи. Поред тога, ако носите сочива, немојте да заборавите да мењате кутију за њих на свака два-три месеца и немојте да их стављате док се туширате.

Користите наочаре за пливање

Није предвиђено да наше очи гледају испод воде. Поред тога, за дезинфекцију базена се користи хлор, у води се налазе и остаци крема за сунчање, зној, прашина и неопходно је да се заштите очи. У случају да носите сочива, прљавштина може да се нађе испод њих и да изазове повреду рожњаче.

Недовољна физичка активност

Очи имају користи од бављења спортом исто као и остали делови тела. Висок крвни притисак и дијабетес могу бити изазвани недовољном физичком активношћу и могу довести до проблема са видом. Редовна физичка активност не само да штити од болести, већ и смањује шансе за развој глаукома. Као што је нашем мозгу потребан кисеоник, он је потребан и очима како би се одржао оптимални ниво за њихово функционисање.
Скенирање ока – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Има нешто у твојим очима“: Научници могу да предвиде дужину живота посматрањем мрежњаче
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала