- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сорош позвао на промену режима у Кини, споменуо и нацистичку Немачку /видео/

© AFP 2023 / ERIC PIERMONT Џорџ Сорош
Џорџ Сорош - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
Оснивач Фондације за отворено друштво, милијардер Џорџ Сорош позвао је на смену кинеског председника Си Ђинпинга, упоредивши предстојеће Зимске олимпијске игре у Пекингу 2022. са Олимпијским играма 1936. у нацистичкој Немачкој.
Сорош је назвао Кину „најмоћнијом ауторитарном државом на свету“ и „највећом претњом са којом се отворена друштва данас суочавају“.
Сорош тврди да ће Кина, „као Немачка 1936. године, покушати да искористи спектакл“ предстојећих Олимпијских игара у Пекингу „да оствари пропагандну победу за свој систем строге контроле“.
Он је такође назвао Сија „истинским верником у комунизам“, за разлику од бившег кинеског лидера Денг Сјаопинга, који је увео реформе слободног тржишта, и упозорио да су „Мао Цедунг и Владимир Лењин његови идоли“.
Сорош је свој говор у Хувер институту завршио позивом на промену режима у Кини.
Он је изјавио да се нада да ће Си Ђинпинга можда заменити неко ко ће бити мање репресиван, преноси РТ.
„Ово би уклонило највећу претњу са којом се данас суочавају отворена друштва и требало би да учине све што је у њиховој моћи да подстакну Кину да се креће у жељеном правцу“, изјавио је Сорош.
Председник Кине Си Ђинпинг на свечаној церемонији поводом 19. конгреса Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Сорош ударио на Си Ђинпинга
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала