Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

За пет дана 16 мртвих у саобраћајним несрећама – појачана контрола на свим путевима у Србији

© Tanjug / Јарослав ПапСцена са увиђаја
Сцена са увиђаја - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
Пратите нас
У последњих пет дана у саобраћајним несрећама у Србији погинуло је 16 особа, саопштио је МУП. Због тога ће Управа саобраћајне полиције на свим путним правцима појачано контролисати саобраћај са посебним акцентом на откривању саобраћајних прекршаја - прекорачење дозвољене брзине, вожња под дејством алкохола и психоактивних супстанци.
МУП је саопштио и да је током децембра међу погинулима било чак 12 младих до 24 године.
Већина удеса десила се ноћу са повратка са журки и из ноћних клубова. Тако је погинуло осам младих до 25 година. Најчешћи узроци несрећа били су брза вожња, конзумирање алкохола и психоактивних супстанци.
Због велике брзине млади возачи губе контолу над возилом, кажу стручњаци, а алкохол је само подстрек за још бржу и несигурнију вожњу.
"Алкохол и волан не иду заједно, много је јефтиније узети такси, много је јефтиније преноћити негде, много је јефтиније од новчаних казни за алкохол, а да не причамо о томе да ако скривите саобраћајну несрећу под дејством алкохола да ћете платити сву штету која настане а она се мери милионима динара", објашњава Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.
Други тип саобраћајних несрећа су ланчани судари и то на ауто-путу. Ту се обично не држи довољно растојање или се претиче са десне стране зауставном траком.
"Ако се на ауто-путу догоде незгоде, онда су то обично незгоде ненормалних размера, само тако што возачи не очекују такву радњу испред себе, зато препоручујем да се возите на растојању од три секунде. Ако га опредељујемо у метрима, то је 70 метара", истиче судски вештак Милан Вујанић.
Да би се ситуација стабилизовала, у МУП-у кажу да ће од сада свако заустављање бити уједно и контрола алкохола без обзира на доба дана.
У једној варошици за време празника сваки други возач био је преко границе дозвољене законом, а четворица су морала на трежњење иако је било 11 часова пре подне, наводи РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала