- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америчке биолошке лабораторије надомак руских граница – велика претња

© Flickr / Maryland National GuardБиолошко оружје
Биолошко оружје - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Биолошке лабораторије, које финансира Вашингтон, а које се налазе близу руских граница – велики су ризик, изјавила је директорка Руске службе за фитосанитарни надзор (Роспотребнадзор) Ана Попова. Како каже, један од елемената заштите од њих је пројекат „Санитарни штит“.
„Један од биолошких ризика је развој синтетичке биологије. Код нас су и вакцине састављене од различитих аминокиселина, симулирају протеине одређеног патогена. Али на исти начин, данас је могуће саставити патоген. Наравно, ризици су веома високи. Разумемо их заједно са колегама из других ресора и противимо им се“, рекла је Попова у интервјуу за Спутњик.
Она је оценила да је „Санитарни штит земље“, који се реализује по налогу председника Русије Владимира Путина као мера за борбу против пандемије ковида и спречавање сличних болести у будућности – један од елемената заштите руског становништва од таквих претњи.
„Нажалост, веома су нам близу те лабораторије које имају право да ради са најопаснијим патогенима. И нико не зна тачно са чиме они заправо тамо раде. Стога су то, наравно, додатни ризици о којима водимо рачуна у свом раду и од којих морамо да заштитимо становништво Руске Федерације. То је лоша прича, али она постоји. И морамо да се штитимо од ње“, нагласила је директорка Роспотребнадзора.
Према њеним речима, „Санитарни штит“ би требало да буде заједнички са земљама Заједнице независних држава (ЗНД), с обзиром на то да су простор и мере за борбу против инфекција заједнички.
„Имамо налог председника Руске Федерације Владимира Путина да сарађујемо са колегама у земљама ЗНД како бисмо им помогли да обнове некадашњу, али изгубљену, истраживачку базу за рад са патогенима високог нивоа опасности“, додала је.
Подсетимо, секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев је 2019. године упозорио да су Сједињене Америчке Државе пустиле у рад више од 200 биолошких лабораторија широм света, укључујући и у земљама које су у суседству Русије, као што су Грузија, Украјина и друге. Патрушев је прошле године истакао да америчке биолошке лабораторије по целом свету носе реалну опасност по здравље десетине милиона људи.
Војници хемијско-биолошке јединице Оружаних снага САД - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
РУСИЈА
Русија и Кина: Америчке биолошке лабораторије представљају опасност за цео свет
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала