- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Медији: Америка шаље додатне снаге у Источну Европу

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIВојна вежба „Бранилац Европе 2020“
Војна вежба „Бранилац Европе 2020“ - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Председник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден одобрио је слање неколико хиљада америчких војника у Европу, а очекује се да пребацивање трупа почне „у наредним данима“, јавља телевизија „Си-Ен-Ен“, позивајући се неименоване америчке званичнике.

Како су саопштили извори телевизије, 2.000 америчких војника биће распоређено у Пољској, а још „неколико хиљада“ на југоисточном крилу НАТО-а, укључујући Румунију. Очекује се да ће Пентагон ускоро званично саопштити да пребацује додатне снаге у Европу.

Са друге стране, лист „Вол стрит џурнал“ наводи да ће САД из Немачке пребацити у Румунију око 1.000 војника у циљу јачања источног крила НАТО-а.
Позивајући се на неименоване америчке званичнике, лист пише да је „Пентагон наложио да још неколико хиљада војника буде у приправности за распоређивање (у Европи) поред 8.500 војника који су добили такво наређење прошле седмице“.
Раније је портпарол Пентагона Џон Кирби саопштио да су САД спремне да пошаљу у Европу 8.500 војника, али да још није донета коначна одлука. Кирби је прецизирао да САД не планирају да распоређују своје трупе у Европи ван територија земаља које су савезници у оквиру НАТО-а.
Подсетимо, Бајден је 29. јануара упозорио да ће у блиској будућности послати додатне снаге на територију земаља НАТО-а у Источној Европи.
Амерички медији у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије на граници са Украјином. Портпарол председника Русије Дмитриј Песков рекао је да Русија премешта трупе у оквиру своје територије и по свом нахођењу. Према његовим речима, то никога не угрожава и никога не треба да брине.
Амерички војници на војној вежби у централној Пољској - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
СВЕТ
Пентагон открио ко чини „окосницу“ америчких снага за пребацивање у Европу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала