- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Бела кућа: Амерички савезници намеравају да пошаљу трупе на исток НАТО-а

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаТенкисти са заставом НАТО-а
Тенкисти са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Неколико земаља НАТО-а намерава да пошаље трупе да ојачају источно крило Алијансе паралелно са Сједињеним Америчким Државама, саопштила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.
„Велика Британија, Француска, Шпанија, Данска и Холандија намеравају да распореде додатне снаге у циљу јачања источног крила НАТО-а“, изјавила је Псаки на брифингу.
Такође је додала да се америчка администрација недељама консултовала са својим савезницима о одлуци да пошаље додатне снаге у Европу.
„Та одлука није донета у последњих 48 сати или неколико дана. Последњих неколико недеља били смо у контакту са нашим партнерима у региону“, истакла је она.

Могуће распоређивање додатних снага на југоистоку Алијансе

НАТО разматра могућност распоређивања додатних борбених група у југоисточном делу блока, наводи се у саопштењу генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга које је добила РИА
„Повећали смо спремност Снага за реаговање НАТО-а и разматрамо могућност распоређивања додатних борбених група у југоисточном делу НАТО-а“, прецизирано је у саопштењу.
Према речима Столтенберга, јачање Алијансе у источном правцу је „одбрамбеног и пропорционалног карактера, а такође шаље јасну поруку да ће НАТО учинити све што је потребно да заштити све савезнике“.
Генерални секретар Алијансе такође је поздравио одлуку САД да пошаље додатне снаге у Немачку, Пољску и Румунију.
„Тај потез ће још више ојачати колективне снаге НАТО-а за обуздавање и одбрану“, констатовао је он.
Подсетимо, раније је портпарол Пентагона Џон Кирби саопштио да ће Сједињене Америчке Државе ускоро послати додатне војне јединице у Румунију, Пољску и Немачку.
Амерички војници на вежбама у Литванији - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Амерички војници стижу близу Србије: Бајден шаље додатне снаге у Румунију, Пољску и Немачку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала