Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Боцан-Харченко упитао америчког амбасадора у Приштини: Зар уопште не осећате грижу савести

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Боцан-Харченко
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко рекао је да је ауторски текст америчког амбасадора у Приштини Џефа Ховенијера о ситуацији у Украјини „скроз лажан русофобски чланак“.
„На нивоу извитоперавања стварности, вероватно, би могли да позавиде чак водећи вашингтонски пропагандисти из доба „Хладног рата“. Хтели бисмо да питамо – зар уопште не осећате грижу савести?”, написао је амбасадор на Фејсбук профилу руске амбасаде у Србији.
Он је Ховенијеру поручио да би, уместо ширења антируских митова, требало да почне да се бави својим непосредним задацима.
„Да покуша да издејствује да Приштина напокон испуни Бриселске обавезе о стварању Заједнице српских општина на Косову, чија би овлашћења гарантовала покрајинским Србима заштиту од све јачег притиска и све учесталијих напада од стране косовоалбанске већине. Да допринесе осигуравању демократског права свих бирача у покрајини Косово и Метохија који желе да гласају на изборима у Србији планираним за април ове године”, рекао је Боцан-Харченко.
Руски дипломата је додао да ће, можда, тада америчком амбасадору поћи за руком да барем делимично исправи најгрубље грешке својих претходника, јер убацивањем дезинформација то сигурно неће постићи.
Према његовим речима, Русија ће наставити да јача узајамно корисно партнерство са Београдом, као и да сарађује са другим балканским престоницама.
„И даље ћемо подржавати територијални интегритет Србије у вези са покрајином Косово и Метохија, доприносити тражењу решења косовског питања на основу резолуције 1244 СБ УН (за коју су, да подсетимо, гласале и САД). Доследно ћемо се залагати за поштовање права свих не-Албанаца који живе у покрајини, очување српске културне и верске баштине, строго испуњавање свих мандата од стране међународних присустава”, навео је амбасадор.
Боцан-Харченко је реако да је будућност Балкана у рукама самих Балканаца, а не незваних западних „ментора“са њиховим себичним приоритетима и шаблонским шемама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала