- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Суштина закључака - забранити да се Српска назива геноцидном творевином

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Суштина скупштинских закључака са посебне седнице Народне скупштине Републике Српске је да ће се предложити закон којим ће бити забрањено да се колективитети као што је Република Српска, па и БиХ, називају геноцидном творевином и да се конститутивни народи и појединци називају геноцидним, рекао је Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.
„Сада по наметнутом „Инцковом закону“ то немамо. Желим да нагласим да нико није легализовао тај „Инцков закон“, рекао је Додик гостујући у дневнику РТРС.

Не враћамо се у институције БиХ

Истакао је велики значај посебне седнице Народне скупштине Републике Српске.

„Не враћамо се у институције БиХ. Скупштина је рекла да разлози нису престали и то су они разлози који су нас довели у позицију да пре шест месеци кажемо да не само да нећемо одлучивати, већ да нећемо бити ни присутни на седницама заједничких институција. Могу да учествују наши представници, али да се држе става Народне скупштине, Владе Српске и наравно председнице Републике Српске“, рекао је Додик.

Српски члан Председништва БиХ наглашава да је то већ донесено у ранијим закључцима.
„Имате у члану 4, да ћемо учествовати у раду у тачкама који су у интересу за Републику Српску, као што сутра имате у Представничком дому три развојна програма и неколико десетина милиона марака које треба Српска да повуче. Без тих формалних процедура не би то имали“, рекао је Додик.
Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић је реалан и рационалан политичар и мени је веома драго што је био на посебној седници Народне скупштине Српске, нагласио је Додик.

Сарадња са Хрватима корисна за Српску

Додик је истакао да је сарадња са Хрватима корисна за Српску.
„Човић је рекао је да мене и њега често повезују, али он је сам нагласио да више седи са Бакиром Изетбеговићем него са Милорадом Додиком. Веома сам захвалан што је дошао и то говорио. Он је пријатељ и Срба и Бошњака. Адекватно заступа своје интересе. Када би слушали глас опозиције, ако је ишта вредело на посебној седници онда је то ово што је истакао Драган Човић, поручивши посланицима да чувају Републику Српску“, истакао је Додик.
„Како би се данас према нама односили Европска унија, НАТО, међународна заједница да ми мајоризујемо Хрвате као што то раде Бошњаци? Како би се хрватска држава и политика односила према Републици Српској? Да ли би чули председника Милановића који говори веома рационално и тачно. За нас је веома корисно да сарађујемо, и да та сарадња никада није била усмерена против Бошњака“, рекао је Додик.
Он је напоменуо да поштује Бошњаке у БиХ, али не и њихове политике.
„Они теже да БиХ буде национална држава, и по том концепту Срби и Хрвати би требало да буду мањина, што ми никада нећемо дозволити“, поручио је Додик.
Седница парламента Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
РЕГИОН
Нема одустајања: Шта је показала посебна седница парламента Српске
Седница парламента Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
РЕГИОН
Парламент Српске усвојио закључке о политичкој ситуацији у БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала