- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Епископи СПЦ у Црној Гори: Сачувати вољу народа, нема подршке повратку бивше власти

© Sputnik / Бобан НововићЦетињски манастир
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Борба за слободу вере још није завршена, а Српска православна црква у Црној Гори деценијама трпи гнусне клевете и неправде од стране бившег режима чији политички представници и после пораза на изборима, шире мржњу против Цркве. Зато не видимо решење друштвених проблема у повратку бивше власти, па ни кроз мањинску владу, наводи се у саопштењу СПЦ.
Саопштење, објављено на сајту Митрополије-црногорско приморске потписују епископи СПЦ са јурисдикцијом на територији Црне Горе, митрополит црногорско-приморски Јоаникије, епископ милешевски Атанасије, епископ будимљанско-никшићки Методије и епископ захумско-херцеговачки Димитрије.
Саопштење преносимо у целости:
„Послије братског савјетовања и разматрања тренутног положаја Српске Православне Цркве у Црној Гори, ми њени архијереји којима је повјерена архипастирска служба на подручју Црне Горе обраћамо се вјерном народу и васколикој јавности нашим заједничким саопштењем:
Ми, доље потписани архијереји ћемо са нашим свештенством и вјерујућим народом, слиједећи Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског, ићи за Христом Спаситељем и нећемо дијелити од Бога повјерени нам народ по страначкој припадности него ћемо, као и до сада, изграђивати Цркву и јединство нашег народа у светој православној вјери и заједници Духа Светога. Желећи да сваки човјек задобије пуну слободу мисли и савјести, понајвише слободу од гријеха, поштујемо различитости националног изјашњавања и страначких опредјељења и сматрамо да, без обзира на различитости, сви треба да радимо за опште добро и опредијелимо се, умјесто за свађе и раздоре, за искрени дијалог. Таквим искреним дијалогом ћемо најбоље рјешавати проблеме и достићи жељену хармонију народног јединства, уз поштовање свих поменутих различитости.
Дужни смо подсјетити наш благочестиви народ да борба за слободу вјере још није завршена и да Српска Православна Црква у Црној Гори деценијама трпи гнусне клевете и неправде од стране бившег режима чији политички представници и послије пораза на изборима 30. августа 2020. године, шире мржњу и нетрпељивост против наше Цркве. Због неправди које и данас трпимо од остатака бившег режима не видимо рјешење постојећих друштвених проблема у повратку бивше власти, па ни кроз подршку некој мањинској влади. Како ће, драга браћо и сестре, рјешавати нагомилане друштвене проблеме и примјењивати цивилизацијске стандарде они што сваки час пријете новим прогоном Цркве, депортацијама свештенства и отимањем светиња!? Примјећујете ли како ових дана кротко и умиљато нуде данајске дарове народу Црне Горе који је управо од њих бранио своје светиње?
Побједа над претходним богоборним режимом 30. августа 2020. није донијела рјешење свих проблема у друштву, али зато она јесте велика демократска прекретница. Стога је, увјерени смо, треба сачувати и испоштовати народну вољу. Добар циљ може се постићи само добрим средствима. Није нам намјера да кочимо друштвене процесе и у том смислу очекујемо да ће политичари побједници са прошлих парламентарних избора наћи заједничко рјешење за ову или неку нову владу, која ће са Српском Православном Црквом убрзо потписати Темељни уговор. Тако би се допринијело смиривању тензија у Црној Гори и постигла равноправност свих вјера у нашој држави“, наводи се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала