- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кијев: Донбас неће добити ни посебан статус, ни право вета

© Sputnik / strЗграда Министарства спољних послова Украјине у Кијеву
Зграда Министарства спољних послова Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Донбас неће добити ни посебан статус, ни право вета, поручио је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба.
Кулеба је у интервјуу за „Жеч посполита“ одговорио на питање да ли је Кијев спреман да додели посебан статус самопроглашеној Доњецкој и Луганској Народној Републици чиме би оне де факто добиле право вета на стратешке одлуке украјинских власти, истичући да о томе нема ни говора.

„Ниједан украјински регион неће добити право вета на неке одлуке које се односе на целу земљу. То је уклесано у камену! Дакле, неће бити никаквог посебног статуса, како то замишља Русија, неће бити права вета“, нагласио је шеф украјинске дипломатије.

Према речима министра, Украјина спроводи дубоку реформу децентрализације.
„Спремни смо да радимо на имплементацији Минских споразума, али ти споразуми почињу од безбедносних питања. Политички део је забележен тек на другом месту. Стога сви најпре морају да се усредсреде на безбедносна питања“, додао је.
Закон о посебном статусу Донбаса Врховна рада је усвојила 2014. године, али он и даље није ступио на снагу.
Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
Знак на улазу у град Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
СВЕТ
Деманти Кијева: Вашингтон не врши притисак за аутономију Донбаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала