- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Не може се искључити да би Украјина могла да нападне Русију

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаКремљ, Москва
Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Имајући у виду националистичку атмосферу у Кијеву не може се искључити могућност да Украјина у будућности покуша силом да врати руски Крим, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Песков се осврнуо на јучерашњу изјаву председника Русије у вези са гаранцијама безбедности које је Москва тражила од Запада, истичући следеће аспекте: да је Алијанса преварила Русију када је рекла да се неће даље ширити а ширила се, да теза о политици „отворених врата“ не постоји, као и да Украјина може да нападне Русију.
Он је указао да се стратегија националне безбедности Украјине директно односи на враћање територија силом.

„Хипотетички бисмо у будућности, блиској или далекој, могли да се суочимо с тим да Украјина, као члан НАТО, може да нападне Русију. Имајући у виду националистички настројене елементе, и то на самом врху, у руководству, а не само међу неким маргиналним структурама, таква могућност се не може искључити. Тада ћемо се суочити с претњом рата између Русије и НАТО“, рекао је Песков.

Такође, још једном је позвао САД да одустану од провокација и дизања тензија у Европи.
Подсетимо, Крим је ушао у састав Русије након референдума о полуострву 2014. године који је одржан након државног преврата у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.
Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији.
Председник Русије Владимир Путин рекао је да је то питање затворено.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала