- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Израел размишља да прода „Гвоздену куполу“ Емиратима – да ли је на помолу савез против Ирана

© AFP 2023 / JACK GUEZ "Гвоздена купола" је израелски противракетни одбрамбени систем
Гвоздена купола је израелски противракетни одбрамбени систем - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
После низа ракетних напада побуњеничког покрета Хути из Јемена на Уједињене Арапске Емирате израелски званичници размишљају да тој држави продају ракетни одбрамбени систем „Гвоздена купола“, јављају израелски медији.
Према извештајима медија, израелски званичници одлучили су се на овај потез после последњег напада који се догодио током посете председника Израела Исака Херцога Дубаију и Абу Дабију.
Вести Канала 13 јавиле су у понедељак да су у току преговори о продаји одређеног броја одбрамбених система Емиратима, који би упозоравали на ракете и пресретали их. Абу Даби тренутно користи јужнокорејски противракетни одбрамбени систем.
У извештају израелских медија наводи се да би продаја одбрамбеног система „Гвоздена купола“ Уједињеним Арапским Емиратима могла да означи и почетак стварања регионалног одбрамбеног савеза у којем би се пре свега налазиле ове две државе, а који би представљао противтежу Ирану који у јеменском рату подржава покрет Хута, пише Тајмс оф Израел.
Међутим, према вестима Канала 12, Израел још није донео одлуку да ли ће систем „Гвоздена купола“ да прода Емиратима или Саудијској Арабији. Званично је, иначе, демантовано да су Ријаду већ обезбеђени одбрамбени системи за продају.
СВЕТ
Израелски председник у Емиратима док Хути бомбардују Абу Даби, у страху од „иранске опасности“
Поглед на Дубаи - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
СВЕТ
Огласили се Хути после ракетирања Емирата: Убудуће гађамо седишта међународних компанија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала