- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Може ли кафа да се пије током оброка – шта кажу руски лекари

CC0 / Pixabay / Колач и кафа
Колач и кафа - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Кафа може да се пије током јела, посебно уколико је напитак направљен од природног производа и не садржи додатке, сматра дијетолог Антонина Савољук.
„Биолошки активне супстанце, актиоксиданси и катехини садржани у кафи лако се комбинују са протеинима и калцијумом. Ако пијете кафу док једете масну храну са животињским протеинима, додате у напитак млеко, све његове користи се, нажалост, губе. Додатно дејство има танин. У комбинацији са протеинима супстанца је тешко сварљива“, објашњава руска лекарка.
Дијетолог препоручује да се кафа пије током доручка или између ужина, уз чашу воде.
„Кафа јако дехидрира организам и благо 'оксидира' ацидобазну равнотежу. Такође има диуретички ефекат, избацује воду из крвотока. Стога је чаша воде после шољице кафе навика која ће свима бити корисна“, додала је Савољукова.
Поред тога, важно је запамтити појединачне контраиндикације, каже она.
„Изузетак је присуство директних контраиндикација лекара. На пример, не можете пити кафу на поменути начин уколико постоји ризик од остеопорозе, хипертензије или присуства стафилокока у телу“, напоменула је докторка.
Уколико је лекар забранио конзумацију кафе, онда би, наравно, требало да га послушате. Не препоручује се конзумација јаке кафе особама са дијагностикованим гастритисом и пептичним чиром, објашњава дијетолог.
Према њеним речима, остали могу да пију кафу ако желе. Уз њу можете да се засладите лаганим слаткишима попут сувог воћа, урми или парчета чоколаде.
Пар - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
ДРУШТВО
Разбијен мит о негативном утицају кафе: Сви бенефити конзумације популарног напитка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала