- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Познати нобеловац упозорава на кризу на тржишту криптовалута

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Уђи у базу фотографијаИнвеститори су стотине милионе долара...
Инвеститори су стотине милионе долара... - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Економиста Пол Кругман, добитник Нобелове награде, дао је упозорење за нестабилно тржиште криптовалута, упоређујући тренутно стање с крахом хипотекарних кредита.
Аутор низа књига, бивши предавач на најпрестижнијим америчким универзитетима попут Принстона и МИТ-а, редовно објављује своје коментаре у Њујорк тајмсу.
У једном од последњих чланака Кругман пише да „види непријатне паралеле“ између криптовалута и пада америчког хипотекарног кредитног тржишта, што је довело до колапса америчког стамбеног тржишта и покренуло глобалну финансијску кризу 2007-2008, пренео је Телеграф бизнис.
Хипотекарна криза била је резултат тога што су банке давале зајмове особама с ниским приходима у време у којем су каматне стопе биле ниске, а цене кућа расле.
Након што је тржиште постало засићено цене су почеле да падају, а истовремено све више и више дужника није било у стању да измири обавезе кредита: делимично због раста каматне стопе и делом због мањка прихода.
С обзиром на препродаје кредита банкама у целом свету, криза се проширила и постала глобална финансијска криза.
Кругман тврди да се инвеститорима у криптовалуте, на сличан начин продају финансијски производи без истинског разумевања ризика.
Биткоин и друге дигиталне валуте последњих дана нагло су пале, а вредност им се готово преполовила у односу на максималну коју су достизале. До прошле јесени тржиште криптовалута вредело је укупно три хиљаде милијарди долара.
Блокчејн - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Хаос на „криптотржишту“: Профит се топи пред очима, за недељу дана збрисано 500 милијарди долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала