- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Преминула Моника Вити: Одлазак иконе италијанске и светске кинематографије /фото/

© AP Photo / AnonymousМоника Вити
Моника Вити - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Славна италијанска глумица Моника Вити преминула је данас у 90. години у Риму.
Тужну вест објавио је на молбу њеног животног партнера Роберта Руса, бивши градоначелник Рима, писац и режисер Валтер Велтрони.
Рођена је као Марија Луиза Чећиарели у Риму, 3. новембра 1931. године и својевремено је признала да је имала тужно детињство.
„Имала сам врло строге родитеље. Моја два брата су имала моћ и слободу. Ја сам била немоћна и повучена“, испричала је.
Детињство јој је обележило живот, а у глумачки свет ушла је са 14 година управо да би гурнула у страну приватне проблеме.
„Схватила сам да могу да глумим и наставим да се претварам да сам неко други, макар мало да насмејем људе на позорници и екрану“, изјавила је једном приликом.
Њена породица отишла је у Америку када је постала пунолетна, а она је остала у Италији где се школовала на Националној академији драмске уметности у Риму. По завршетку школовања узела је уметничко име по којој ће је запамтити цео свет - Моника Вити.
Постала је италијанска и светска филмска икона, муза маестра Микеланђела Антонионија и касније партнерка великог стрип глумца Алберта Сордија.
Глумачки узлет почео је 1957, године када је упознала Антонионија. Он ју је те године позвао да синхронизује свој глас у његовом филму „Крик“. Док је снимала у студију, редитељ ју је кришом посматрао, а затим је уследио коментар: „Имате диван врат, можете постати звезда“
Убрзо су започели љубавну везу и снимили један од највећих Микеланђелових филмова, „Авантура“ који је доживео велике овације у Кану 1960. „Авантура“ је Моники отворила врата у свет - филм је проглашен другим највећим остварењем седме уметности свих времена, после чувеног „Грађанина Кејна“.
© AP Photo / STFМоника Вити и Микеланђело Антониони снимљени 1967. године у Кану
Моника Вити и Микеланђело Антониони снимљени 1967. године у Кану - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Моника Вити и Микеланђело Антониони снимљени 1967. године у Кану
Моника је за освојила Златни глобус 1961. у категорији најбоље глумице, а онда су уследиле нове улоге у Антонионијевим класицима „Ноћ“, „Помрачење“ и „Црвена пустиња“.
После десет година, њих двоје су се приватно разишли, а она је наставила да гради каријеру и стекла је велику славу. Холивуд је није интересовао.

„Схватила сам да имам талент за комедију када сам рецитовала трагичне улоге на начин који је насмејавао моје колеге на академији. Тек сам касније схватила да је то дар“, изјавила је својевремено.

Осамдесетих година прошлог века одиграла је своје последње филмске улоге и последњи пут сарађивала са Антонионијем. После тога, радила је у позоришту као глумица, а бавила се и професорским радом.
Oсвојила је седам италијанских "Златних глобуса" за најбољу глумицу, "Златни глобус" за животно дело и пет награда "Давид и Донатело" за најбољу глумицу. Године 1995. освојила је награду "Златни лав" за животно дело на Венецијанском филмском фестивалу.
Године 1995. удала се за 16 година млађег сценаристу Роберта Руса који се бринуо о њој до краја. Када је сазнала да болује од Алцхајмерове болести повукла се из јавног живота.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала