- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вашингтон више не верује у „неизбежну“ инвазију на Украјину

© AP Photo / Susan WalshБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Власти Сједињених Америчких Држава више не користе термин „неизбежан“ када говоре о могућем „нападу“ на Украјину, изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.

„Ја сам једном употребила ту реч ('неизбежан'). Мислим да су и други некако прибегли њеном коришћењу, али смо онда престали да је употребљавамо, јер је слала сигнал који ми нисмо намеравали да пошаљемо“, истакла је Псаки.

Бела кућа је донела одлуку да буду опрезнији са изјавама након што је Украјина апеловала да се не сеје паника.
„Рекла бих да смо у већини случајева када је коментарисано то питање ми говорили о могућности инвазије (на Украјину) у било које време. То је истина. Ми и даље не знамо да ли је донета таква одлука“, прецизирала је она.

Потврђена аутентичност докумената у шпанском листу

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс потврдио је аутентичност докумената које је објавио шпански лист „Паис“, а који садрже одговоре САД и НАТО-а на предлоге Русије о безбедносним гаранцијама
„У тим документима нисам видео ништа што би дало разлога да претпостављамо да нису оригинални“, рекао је Прајс.
Такође је истакао да се САД надају да ће након одговора Русије на америчке иницијативе у области безбедности постојати могућност за даљу дипломатску сарадњу.
„Ми смо спремни да наставимо (дијалог), без постављања било каквих предуслова“, прецизирао је Прајс.
Истовремено је додао да ће САД наставити да предузимају мере усмерене на „обуздавање“ Москве све док не виде са њене стране иницијативе које би биле усмерене на деескалацију кризе око Украјине.
Подсетимо, раније је шпански лист „Паис“ објавио цео текст тајног одговора Сједињених Америчких Држава и НАТО-а на предлоге Русије о безбедносним гаранцијама.
Ради се о два документа на енглеском језику: одговор Алијансе на четири странице и одговор Вашингтона на пет страница. Текстови садрже одредбе које су, у овом или оном облику, већ изнеле западне стране на званичном нивоу или су се појавиле у западним медијима позивајући се на изворе.
У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.
Застава Руске Федерације на руској амбасади у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
РУСИЈА
Русија упозорава Вашингтон: Престаните да хушкате „усијане главе“ у Кијеву на провокације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала