- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Велико откриће: И умируће звезде могу рађати планете

CC0 / / Симулација нестанка звезде у црној рупи
Симулација нестанка звезде у црној рупи - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Ако нова опажања потврде постојање планета око еволуираних бинарних звезда и ако се покаже да су планете настали тек након што је једна од звезда дошла до краја свог живота, теорије о настанку планета мораће да се прилагоде овим новим сазнањима.
Планете обично нису пуно старије од звезда око којих се окрећу. Узмимо за пример Сунце, које је рођено прије 4,6 милијарди година, а недуго након тога формирана је и Земља.
Међутим, астрономи са Универзитета Левен открили су да је могућ и другачији сценарио. Открили су да чак и ако су близу смрти, неке врсте звезда још увек могу да формирају планете.
Планете попут Земље, као и сви други планете у нашем Сунчевом систему, настали су недуго након Сунца, односно у наредних милион година након формирања Сунца, око њега су се скупила у протопланете. Рођење планета у том протопланетарном диску направљеном од прашине и плина, са Сунцем у средини, објашњава зашто све планете круже око њега у истој равнини.

Мелчни пут

Ипак, такви дискови прашине и гаса не морају нужно да окружују ​​само новорођене звезде. Могу да се развију и независно од формирања звезда, на пример око бинарних звезда од којих једна умире (бинарне звезде су две звезде које круже једна око друге).
Када се звезди средње величине (попут Сунца) приближи крај, она катапултира спољшњи део своје атмосфере у свемир, након чега полако изумире у облику такозваног белог патуљка.
Међутим, у случају бинарних звезда, сила гравитације друге звезде узрокује да материја коју је избацила умирућа звезда формира раван, ротирајући диск. Шта више, овај диск јако подсећа на протопланетарне дискове које астрономи посматрају око младих звезда у Млечном путу, преноси портал Зимо.
Оно што је ново јесте то да дискови који окружују такозване еволуиране бинарне звезде неретко показују знакове који би могли да упућују ​​на формирање планета.
Опажања астронома заправо показују да је то случај с једном од десет ових бинарних звезда.
"У десет посто еволуираних бинарних звезда с дисковима које смо проучавали, видимо велику шупљину у диску. То је показатељ да тамо около плута нешто што је скупило сву материју у подручју шупљине, каже астроном Жак Класка, аутор студије објављене у часопису Astronomy & Astrophysics.

Планете друге генерације

Чишћење материје могло би да буде дело планета, која можда није настала на самом почетку живота једне од бинарних звезда, већ на њеном самом крају.
"У еволуираним бинарним звездама с великом шупљином у диску материје, видели смо да су тешки елементи попут гвожђа били врло ретки на површини умируће звезде. То опажање наводи на сумњу да је честице прашине богате овим елементима заробљене од стране планета", каже Класка.
Он не искључује могућност да се на тај начин око ових бинарних звезда може формирати неколико планета.
Ако се потврде постојање планета око еволуираних бинарних звезда, и ако се покаже да су планете настале тек након што је једна од звезда дошла до краја свог живота, теорије о настанку планета биће неопходно прилагодити овим новим сазнањима.
Потврда или оповргавање овог начина формирања планета биће тест без преседана за тренутне теорије, рекао је професор Ханс Ван Винкл, директор Института за астрономију универзитета Левен.
 - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Драматична експлозија најзагонетније звезде у 3Д анимацији /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала