- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова исмејала Лиз Трас: Британска министарка треба да поради на географији

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поново је исмејала ниво образовања британске шефице дипломатије Лиз Трас, рекавши да британска министарка треба да поради на географији.
Захарова је на свом каналу на Телеграму и Фејсбуку написала да се „пре неки дан британска министарка спољних послова Лиз Трас удаљила од теме ‘монголскe и татарскe инвазијe на Украјину' и концентрисала на ‘руску агресију’ против ове земље“.
Захарова је цитирала британску министарку која је у интервјуу за „Би-Би-Си“ говорила о „обуздавању Русије“.
„Овде у Великој Британији намеравамо да донесемо нове законе како бисмо могли да ‘погађамо циљеве’ – оне који су кључни за наставак постојања руског режима... Такође настављамо да снабдевамо и пружамо додатну подршку нашим балтичким савезницима преко Црног мора, а такође испоручујемо Украјинцима одбрамбено наоружање“, цитирала је Захарова.
Портпаролка је на ово одговорила: „Госпођо Трас, ваше знање из области историје није ништа у поређењу са вашим знањем из географије. Да би се ‘заштитио Балтик’, потребно је ићи не преко Црног мора, већ преко Балтичког. БАЛТичке земље се тако и зову (и на енглеском – Baltic States) јер се налазе управо на обали овог мора. А не Црног“, истакла је Захарова.
Према њеним речима, „НАТО на Балтику се (госпођо Трас, за сваки случај: Британија је у НАТО-у, а Балтик није само компанија за прављење пива), осим три балтичке чланице, налазе и Пољска, Немачка и Данска“.
Захарова је напоменула да је „страшно и замислити како се шефица британског Форин офиса пребацује из тенка на носач авиона како би спасила Балте са Црног мора: шуњајући се кроз Келтско море до Средоземног, користећи Босфор, а затим кроз Керчки мореуз покушава неприметно да уђе у Волго-Балтички канал? И онда до Балтичког мора“.
„Главно је да кијевски савезници не наставе да причају како Кримски мост не постоји, јер су Руси све измислили и немогуће га је изградити“, додала је она.
Како је навела „британска дипломатија увек има у резерви пут до Балтичког мора од Црног мора преко Северног леденог океана. Све више се намеће питање: где се госпођа Трас школовала и како је вршила функцију на неколико министарских места са таквим образовањем?“, написала је портпаролка руског Министарства.
„Ако некога и треба спасити од нечега, онда је свет од глупости и незнања англосаксонских политичара. Шефица Форин офиса мора да поради на географији. Чак не ни због тога што је то британска министарка спољних послова – није наша ствар по којим критеријумима се деле министарски ресори у развијеним монархијским демократијама. Већ зато што је Енглеска некада била велика поморска сила, а и до данас је поморска“, закључила је Захарова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала