- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Аргентински председник: Морамо да се ослободимо зависности од САД и отворимо могућности за Русију

© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаПредседници Аргентине и Русије, Алберто Фернандес и Владимир Путин, на састанку у Кремљу
Председници Аргентине и Русије, Алберто Фернандес и Владимир Путин, на састанку у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Аргентина се налази у тешкој ситуацији, земља има велики спољни дуг који је настао највећим делом због Сједињених Америчких Држава, стога Буенос Ајрес треба да се ослободи зависности од Вашингтона и отвори нове могућности у сарадњи са Русијом, изјавио је председник Аргентине Алберто Фернандес.
„Аргентина се сада налази у тешкој ситуацији, јер имамо озбиљан спољни дуг, а тешка је и економска ситуација“, рекао је Фернандес на састанку са руским председником Владимиром Путином.
Он је додао да је од 1990-их Аргентина била веома оријентисана на САД, а економија земље у великој мери зависила од САД и односа Буенос Ајреса са Вашингтоном. Председник је додао да је „због ових односа настао и дуг према ММФ-у“.
„У првом периоду, када је наша партија била на власти 2003-2015, покушали смо да се тога ослободимо, те зависности од Сједињених Америчких Држава. Ако се сећате, већ тада смо потписали стратешки споразум са Русијом. Али 2015. је на власт у Аргентини дошла друга партија и поново је почела да успоставља те односе са Сједињеним Америчким Државама, а дуг је настао углавном због тога“, објаснио је председник.
„Упорно се залажем за то да се Аргентина ослободи ове зависности од ММФ-а и Сједињених Америчких Држава. И да отварамо нове могућности, посебно у сарадњи са Русијом. Уверавам вас да заиста желимо да развијамо сарадњу са Русијом“, закључио је Фернандес.
Он је додао да би Аргентина могла да постане капија Русије за рад у Латинској Америци.
Према његовим речима председника, Аргентина и Русија имају много започетих послова за продубљивање и проширење сарадње, а земље би могле добро да раде у многим областима.
„Мислим да Аргентина у извесној мери може да постане капија за Русију у Латинску Америку. Ми бисмо могли да вам будемо одскочна даска за развој сарадње са земљама Латинске Америке“, истакао је Фернандес.
Говорећи пандемији, председник он је рекао да у Аргентини веома цене помоћ Русије у борби против ковида, с обзиром да је Русија слала вакцине.
Фернандез је додао и да је Аргентина постала одскочна даска за дистрибуцију руских вакцина против ковида у Еквадор, Перу и Парагвај.
Ампула вакцине против вируса корона Спутњик лајт - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
СВЕТ
Аргентина одобрила „Спутњик лајт” као посебну и бустер вакцину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала