Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Један извештај може све да промени: Шта ако се Београд и Приштина не помакну с мртве тачке

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар и Мирослав Лајчак
Габријел Ескобар и  Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Двојац Габријел Ескобар — Мирослав Лајчак, специјални изасланици Америке и ЕУ, донео је неколико новина током последње посете региону, од тога да су наступили са заједничким ставом, па до чињенице да нису могли да утичу на Приштину. Али ако не буде напретка у преговорима под окриљем ЕУ, може да се деси да СБ УН поново преузме кормило.
Ово је закључак дипломате у пензији Зорана Миливојевића после посете Ескобара и Лајчака Приштини и Београду, уз напомену да је њихова посета показала и да је Америка заинтересована за директно учешће у дијалогу две стране, као и да и САД и ЕУ имају потребу да се ово питање што пре реши.

Нејасно шта значи иста линија САД и ЕУ

„Чули смо и да нема више никаквих сметњи на релацији Вашингтон—Брисел и то је порука да се неће поновити аутономно деловање као што је било за време Доналда Трампа, већ да је платформа сада потпуно усаглашена и да ће Америка и ЕУ према овом питању деловати усаглашено, истиче Миливојевић.

У суштини ту, међутим, констатује наш саговорник, није било ничега новог, јер смо из Приштине чули да они свој став не мењају и да желе да разговарају искључиво о признању.
„Није се приметило да Ескобар и Лајчак имају намеру да на то треба да утичу. То што су рекли да треба да се испуне раније преузете обавезе, укључујући и формирање ЗСО, чули смо већ безброј пута, али очигледно је да без неког озбиљнијег притиска ту нема помака“, примећује Миливојевић.

Став Приштине непромењен

Из саопштења после састанка у Београду такође је јасно да ни српска страна неће мењати став, напомиње Миливојевић, и да ми сматрамо да је услов свих услова да се испоштује Бриселски споразум и да се формира ЗСО.

„Друго, видљиво је да је једини начин да се дође до неког напретка дијалог који треба да доведе до неког политичког компромиса. Међутим, оно што је такође ново, јесте покушај да се питање ЗСО на неки начин разводни, јер се појавила прича о неком новом моделу и формули. Очигледно је да Запад и Брисел схватају да без ЗСО нема даље, али у исто време они као да немају намеру да утичу на Куртија и да на било који начин доведу у питање његову позицију, запажа Миливојевић.

ЗСО је, напомиње он, јасно дефинисана и она је део међународног споразума који је потписала ЕУ и то је зато обавеза ЕУ.

О ЗСО не може да буде нових разговора

„Међутим, морам да кажем да је позиција ЕУ за мене у наредном периоду једно од главних питања, јер морамо да видимо да ли је она и даље статусно неутрални посредник или је ова усаглашеност са Америком знак да су прихватили њихову позицију с обзиром да је Ескобар, где год је наступио, у својој првој реченици наглашавао да Америка поштује суверенитет и територијални интегритет Косова, подсећа Миливојевић.

Ако и ЕУ стоји на истим позицијама, пошто је и Мирослав Лајчак говорио, додаје Миливојевић, о суверенитету и територијалном интегритету тзв. државе Косово на крају посете Приштини, важно је формално-правно да ЕУ не може да буде на тим позицијама, па је питање у чије је име Лајчак говорио, јер пет чланица ЕУ не признаје Косово.
Грачаница билборд - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
СРБИЈА
Шта доносе Лајчак и Ескобар: „Белгијски“ модел ЗСО нема везе са „бриселским“
„Са његове стране смо чули и причу о ’белгијском моделу за ЗСО, тако да је позиција ЕУ у овом случају у најмању руку интересантна и једно од важних питања за нашу страну“, истиче Миливојевић.

Шта ако дијалог остане без резултата

Ако Курти остане на својим позицијама и дијалог остане на мртвој тачки, онда би, нема дилеме, ствар требало да преузме поново СБ УН под окриљем Резолуције 12 44.
„Уколико ови преговори под окриљем ЕУ не дају резултат независно од воље страна, ствар се враћа у надлежност СБ и остаје замрзнути конфликт или нешто друго, али се враћа тамо, јер је формално-правно Косово под мандатом СБ УН. А на Косову и Метохији су трупе и механизми као што је Унмик. Ако нема никаквих преговора, решавање косовског питања се враћа код онога ко је надлежан, а то је СБ УН као орган, а правни основ је Резолуција 12 44“, објашњава Миливојевић.

Један извештај Унмика може све да промени

Према његовим речима, представник Уједињених нација (Унмика) који се налази на Косову и Метохији на првом заседању СБ на тему Косова и Метохије у свом извештају може да извести да нема напретка у дијалогу и да о томе обавести СБ УН и предложи да СБ почне активно да разматра ту ствар.

„А она резолуција Генералне скупштине УН која је дала мандат ЕУ да посредује у дијалогу, престаје да важи, јер та резолуција је донета у Генералној скупштина, а СБ је старији орган у тој хијерархији, објашњава наш саговорник.

Миливојевић, међутим, напомиње да Западу то неће одговарати, јер би то значило улазак Русије и Кине у причу и стога ће одуговлачити цео процес тиме што ће говорити — ево, има састанака, биће договора.

На првом месту им је, додаје он, уцена са европском перспективом Србије, а докле ће то тако бити — видећемо. У сваком случају, Миливојевић нема дилеме да нема шта да се преговара о било каквим новим моделима ЗСО, као што је то Ескобар у свом обраћању напоменуо, као питање које ће се решити у новим преговорима.

То питање је, истиче наш саговорник, јасно дефинисано и договорено и његово отварање је за Србију неприхватљиво, јер без тога нема ни дијалога ни нормализације односа. За Србију је то алфа и омега, закључује Миливојевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала