- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Ситуација у свету опасна и сваког тренутка може да прокључа

© Фото : БелТА / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Ситуација у свету опасна је због своје непредвидивости и сваког тренутка може да прокључа, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.
„Добро памтимо страхоте оног рата и данас са забринутошћу посматрамо ескалацију напетости у свету. Данашња ситуација веома подсећа на касне 1930-те и почетак 1940-их година. Она је опасна због своје непредвидивости и може сваком тренутку да прокључа“, истакао је Лукашенко, преноси агенција Белта.
Актуелна ситуација у свету изазвана је системским уништавањем међународне безбедносне архитектуре и све већа милитаризација европског региона, сматра белоруски лидер.
„Штавише, очигледно нам је ко је покретач овог процеса“, констатовао је он.
Према његовим речима, дестабилизацији у свету доприноси све већа примена нелегитимних санкција које уводе неке државе.
„Дестабилизацији ситуације у свету доприноси све већа примена нелегитимних санкција од стране неких држава као једне од манифестација неоколонијализма према непожељним земљама, што неминовно води ка санкционим ратовима“, констатовао је белоруски лидер.
Лукашенко је раније рекао да ни он ни било ко од белоруских војних начелника не би желео рат. Истовремено је напоменуо да то не значи да треба седети скрштених руку, посебно када је пред очима пример почетка Другог светског рата.

Јачање границе са Украјином

Лукашенко је такође објаснио да је један од циљева заједничких вежби са Русијом потреба за јачањем границе са Украјином.
„Не кријем то (циљ одржавања заједничких вежби). Данас се, нажалост, отвара јужни правац. Од њега се не може побећи. Принуђени смо да јачамо границу са Украјином“, нагласио је председник.
Провера снага Савезне државе одвија се у две етапе. У првој етапи (до 9. фебруара) биће прераспоређене и створене групе трупа на територији Белорусије. У другој етапи (од 10. до 20. фебруара) одржаће се заједничке вежбе „Савезничка одлучност 2022“, у оквиру којих ће бити одрађено сузбијање и одбијање спољне агресије, као и супротстављање тероризму и заштити интереса Савезне државе.

Протести у земљи и санкције

Односи Белорусије и западних земаља погоршали су се после председничких избора одржаних 9. Августа 2020. године. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. У земљи су почели масовни протести опозиције која није признала резултате избора и која је сматрала да је победила Светлана Тихановска.
Белоруске власти више пута су изјављивале да се протести у земљи координирају из иностранства. Лукашенко је оптужио Запад за директно мешање у ситуацију у земљи, истицао да САД управљају нередима, док Европљани раде онако како им САД наложи.
Европска унија, Велика Британија, САД, Канада и низ других земаља постепено су уводиле санкције белоруским званичницима, као и предузећима, оптужујући Минск за нарушавање избора и кршење људских права. Међу земљама из којих се координирају протести, Лукашенко је навео Пољску, Чешку, Литванију и Украјину. Један број представника белоруске опозиције отишао је у иностранство, конкретно у Пољску, Литванију и Украјину одаке спроводе своје активности.
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
СВЕТ
САД запретиле Белорусији одговором у случају напада на Украјину са њене територије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала