- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон за реформу Шенген зоне, изнео предлоге

© REUTERS / Wolfgang RattayШенген, Еу
Шенген, Еу - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон изјавио је да би требало реформисати Шенген зону и њоме управљати путем редовних министарских састанака као и еврозоном.
Макрон је на састанку европских министара правосуђа и унутрашњих послова рекао да би такозвани Шенгенски савет оцењивао како зона функционише, да би доносио заједничке одлуке и омогућио лакшу координацију током криза, преноси Ројтерс.
"Овај Савет може постати лице снажне, заштитничке Европе која може контролисати своје границе и према томе своју судбину", истакао је Макрон.
Рекао је да ће се први састанак тог савета одржати када се европски министри правосуђа и унутрашњих послова окупе идући пут 3. марта.
Макронов предлог захтева подршку других држава чланица ЕУ, али француски званичници истичу да неће бити потребно мењати уговоре ЕУ.
"Морамо реформисати шенгенску зону. Не може постојати слобода кретања ако не контролишемо наше спољне границе", казао је Макрон.
Француска предлаже и успостављање механизма за кризне ситуације који би се могао активирати у случају претњи спољним границама Уније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала