- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Вукићевић одрадио први тренинг пред почетак Олимпијских игара

© AFP 2023 / JOE KLAMARСрпски скијаш Марко Вукићевић
Српски скијаш Марко Вукићевић - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Српски скијаш Марко Вукићевић имао је први званични тренинг спуста пред први наступ на Зимским олимпијским играма који га очекује већ у недељу, шестог фебруара.
Вукићевић је поделио своје прве утиске након завршеног тренинга и изнео своје планове за наступ у спусту којим ће отворити такмичарски део Игара у Пекингу за наш тим.
Српски скијаш на тренингу је завршио на 52. месту од 56 спортиста колико је тренирало на стази у Пекингу.
Вукићевић је остварио време 1:52.98, а најбржи је био Стефан Рожентан који је био бржи за неких девет секунди од нашег скијаша.
Други тренинг на програму је у петак, трећи у суботу, а такмичење је почиње у недељу, у 4.00 по средњеевропском времену.
Вукићевић је после тренинга причао за званичан портал Олимпијског комитета Србије, који вам ми у наставку текста преносимо.
Марко, данас си имао први званични тренинг спуста? Какви су утисци са првог тренинга? Да ли си задовољан?
Стаза је прилично захтевна, права олимпијска. Много је тежа стаза него на прошлим играма, захтевнија, стрмија. Некако има више теренских промена и скокова. Ја сам данас хтео да мало упознам ту стазу, ово ми је, као и другима, био први спуст на овој стази у условима који ће владати на трци. Желео сам да се прилагодим боље за следеће дане. Наредних дана ћу пробати да додајем брзину и да доведем себе у ситуацију да на трци се од старта „гурнем“ максимално и да покажем све што могу у тренутку када је то најважније.
Како си се осећао данас током тренинга на стази? Да ли постоји било какав проблем са старом повредом ноге?
Физички сам се данас осећао добро. Нога наравно није у потпуности исто као што је било пре повреде, што је и нормално, али то не мислим да је то велики проблем. Данас ми је више психички било тешко, јер после дуго времена сам први пут поново био у рутини која влада на овако великим такмичењима. Од огледа стазе па до самог тренинга, јер ово заиста тешка стаза. Увек је то психички захтевно, али већ после првог спуштања је много лакше. Сада се осећам много сигурније и спреман сам да већ сутра на другом званичном тренингу будем бољи. Верујем да ће та нервоза већ сутра да нестане.
Већ неколико дана си у Олимпијском селу. Какви су утисци из Олимпијског села? Ово су ти треће Игре и у поређењу са претходним издањима, како ти се чини организација?
Имао сам прилике да разговарам са другим спортистима и увек им кажем да за сада изгледа да су ово најбоље организоване Игре од свих на којима сам до сада био. Запослени и волонтери баш знају шта им је посао и шта треба да раде. Село је веома удобно, квалитетно је направљено. Квалитетније него на претходним Играма. Логистика је одлично организована. Немамо потребе за компликованим транспортом, обзиром да директно из Олимпијског села гондола вози до стаза. Сада је мало другачије и захтевније због мера против Ковид 19 инфекције, али ми се чини да су се Кинези одлично снашли и у овим околностима. Не могу да замислим неку другу земљу која би у овим околностима могла тако добро да организује Олимпијске игре. Ја сам позитивно изненеђен и веома сам задовољан. Сви спортисти се много добро осећају.
Како проводиш дане на Олимпијским играма?
Првих дана сам имао аклиматизацију на временску зону. Након дугог путовања сам имао одмор, али сада сам већ у тренажном програму. Веома рано устајем, већ око пола седам. Одмах после доручка идемо на стазу на тренинг. Након тренинга се враћамо на ручак и радимо физиотерапију опоравка. Поподне је резервисано за одмор и за поподневни тренинг у теретани. Након другог тренинга је вечера и веома брзо иза тога идем на спавање. Није претерано занимљиво, али је неопходно да бисмо задржали такмичарски фокус и да бисмо били што бољи на такмичењу.
Каква је атмосфера у нашем тиму?
Атмосфера је супер. Мали смо тим, али смо баш због тога успели више да се повежемо и усмерени смо једни да друге. Похвалио бих и нашу шефицу мисије и остале чланове нашег тима. Било који проблем да имамо, они одмах нађу решење. Концентрисан сам на своје тренинге и такмичење, јер знам да ће све друго бити решено и у том смислу, заиста је врхунска организација.
Први пут у историји Олимпијских игара: За победнике поклон чија израда траје 50 хиљада сати /видео/
Московске панде предвиделе победнике на зимској Олимпијади
Камење, лед и четке – почеле Зимске олимпијске игре!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала