- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Огласио се „Дојче веле“: Мере руских власти – „претеране“

© Sputnik / Михаил ВоскресенскийЗграда редакције "Дојче веле" у Москви
Зграда редакције Дојче веле у Москви - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Немачка медијска компанија „Дојче веле“ намерава да предузме правне кораке како би оспорила мере руских власти против ње, наводи се у саопштењу генералног директора „Дојче велеа“ Петера Лимбурга.

„Мере које су предузеле руске власти су необјашњиве и представљају претерану реакцију“, саопштио је Лимбург.

„Ми званично протестујемо против те апсурдне реакције руске Владе и предузећемо правне кораке како би оспорили објављене мере“, прецизирано је у саопштењу Лимбурга.
Истиче се да ће „Дојче веле“ наставити са емитовањем програма из Москве све док не добије званично обавештење о затварању дописништва.

„Чак и уколико на крају будемо морали да га затворимо (дописништво), то неће утицати на покривање (догађаја) у Русији“, саопштио је генерални директор медијске компаније, истакавши да ће „Дојче веле“ након тога највероватније интензивирати извештавање о догађајима у Русији.

У саопштењу се наводи да „Дојче веле“ поседује лиценце за емитовање својих ТВ канала „ДВ Инглиш“ и „ДВ Дојч“ од 2005. године. Тренутне лиценце за те канале важе до 2025. и 2027. године.
Огласило се и Удружење новинара Немачке које сматра да су мере руске стране против „Дојче велеа“ – „ограничавање слободе штампе“.
„Солидарност са колегама из 'Дојче велеа' у Русији. Федерална Влада треба да покаже одговорност за 'Дојче веле' и да гласно протестује против овог чина цензуре“, наводи се у саопштењу удружења на Твитеру.
Подсетимо, Министарство спољних послова Русије раније је саопштило да је одлука немачког медијског регулатора да забрани емитовање РТ ДЕ приморала Русију да предузме реципрочне мере према акредитованим немачким медијима. У оквиру реципрочних мера објављених 2. фебруара као одговор на непријатељске кораке Немачке да забрани сателитско и друго емитовање телевизијског канала на немачком језику „РТ ДЕ“, руска страна намерава да спроведе прву фазу реципрочних мера које обухватају, између осталог и затварање дописништва немачке радио-телевизијске компаније „Дојче веле“ у Руској Федерацији.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РУСИЈА
Одговор Москве на блокаду „РТ“: Забрањен рад „Дојче велеа“ у Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала