- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Скандал у Бугарској: Нема пара за операције деце, али има за транссексуалце

CC BY 4.0 / Sonya Chaushka / Wikipedia / Рад бугарског уметника Владимира Димитар Мајстора
Рад бугарског уметника Владимира Димитар Мајстора - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Фотографисање трансродних жена изазвало је оштру реакцију у Бугарској: недавно је објављено да је тај пројекат добио подршку Министарства културе у износу од 10 хиљада лева (нешто више од 5 хиљада евра).
Модели су представљени у народним женским ношњама и подсећају на жене приказане на сликама познатог бугарског уметника Владимира Димитрова-Мајстора (1882-1960).
Према речима креатора пројекта Михаила Вучкова, његове фотографије одражавају тренутну ситуацију трансродних жена у Бугарској – посебно њихову маргинализацију. Владимир Димитров-Мајстора је на својим сликама приказивао Бугарке с краја 19. века, које су такође биле маргинализоване. У овим женским ликовима има доста сличности, сматра аутор изложбе.
Многи корисници друштвених мрежа били су револтирани вестима. Неки од њих сматрају да Министарство културе није требало да издваја новац за овакве пројекте када су средства могла да буду усмерена у добротворне сврхе.
„Скупљамо чепове за децу са здравственим проблемима. Прикупљамо донације за поправке у болницама. Хиљаде деце и одраслих чекају операцију, трансплантацију... Милиони су сиромашни – то су сиромашни радници и пензионери који су на ивици преживљавања“, написала је Силвија Иванова.
Предстојећу изложбу оштро је критиковао и бугарски европосланик Ангел Џамбазки. Објашњења аутора политичар је назвао смешним.
„Ово је изругивање и срамота! Скандалозно подсмевање сликама једног од највећих бугарских уметника, на којима су жене замењене трансродним мушкарцима. Још једно непотребно и дрско задирање у бугарску традицију и историју, чија је сврха само да се друштву наметне нешто вештачко. Бугарка као жена и мајка одувек је била света слика како у народној уметности, тако и у књижевности и народним обичајима“, истакао је Џамбазки.
Изложба фотографија биће приказана 8. марта.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала