- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Совјетска архитектура којој се Европа диви /видео/

© Depositphotos.com / Mulderphoto Силоси у Самари
Силоси у Самари - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Холандске архитекте успротивиле су се рушењу силоса у граду Самара у Русији који потиче из периода СССР-а. Европски експерти су силос назвали уникатним индустријским објектом и затражили од градских власти да одустану од рушења.
Партнери архитектонских бироа „УН студио“, „КСАР“ и „Schiemann weyers architects“ су послали захтев губернатору Самарске области Дмитрију Азарову и градоначелници Самаре Елени Лапушкиној. Они сматрају да је неопходно да се објекат из 1980. године прогласи спомеником архитектуре.

„Објекат висине 65 метара представља изванредан пример совјетског инжењерског пројектовања. То је први вертикални силос за жито у СССР-у и прва грађевина на којој је коришћена клизна оплата“, рекле су холандске архитекте.

Они су дали савет администрацији града да спроведе независну експертизу, да рестаурира објекат и да га оспособи за рад.
За очување силоса се изјаснио и Институт модернизма, организација „SAVE Europe's Heritage“, италијански архитекта Стефано Боери и руско одељење Међународне радне групе за документацију и конзервацију објеката.
Руско друштво за очување историјских и културних споменика је 2020. године тражило да силос из Самаре добије статус споменика културе. Регионални експерти су одбили захтев позивајући се на малу архитектонску и грађевинску вредност објекта.
План је да се на месту силоса сагради стамбени комплекс са две стаклене куле које подсећају на уникатну совјетску грађевину.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала