- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Специјалац из Србије и Грузије: У Кијев стиже нова амбасадорка САД

© Sputnik / СтрингерТрг независности у Кијеву
Трг независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Министарство спољних послова Украјине започело је процедуру усаглашавања кандидатуре Бриџит Бринк за новог амбасадора Сједињених Држава у Кијеву, рекао је министар Дмитриј Кулеба.

„Могу да потврдим да је Украјина добила захтев САД за именовање Бриџит Бринк за амбасадора у Украјини. Министарство спољних послова је покренуло одговарајућу процедуру усаглашавања њене кандидатуре“, рекао је Кулеба на брифингу за новинаре.

Подсетимо, амерички ТВ канал Си-Би-Ес је у понедељак, позивајући се на два украјинска званичника, објавио да је Кијев одобрио избор америчких власти за новог амбасадора и да припрема званични допис Стејт департменту.
Након тога администрација Џозефа Бајдена ће и званично објавити кандидатуру Бринк за ту функцију и послати одговарајуће обавештење америчком Конгресу.
Портпарол Стејт департмента Нед Прајс потврдио је на брифингу за новинаре да Вашингтон намерава да што пре именује кандидата за амбасадора у Кијеву мада није говорио о персоналним решењима.
Тренутно, Бриџит Бринк је на челу америчке дипломатске мисије у Братислави.
Амбасадорско место у Украјини упражњено је од маја 2019. године када је бивши амерички председник Доналд Трамп тадашњу амбасадорку Мери Јовановић опозвао због нелојалности.
Мисијом отада руководи отправник послова Кристина Квин.

Ко је Бриџит Бринк

Бринк је својевремено била заменик америчког државног секретара у Бироу Стејт департмента за Европу и Евроазију (2015-2018), задужена за питања која се тичу источне Европе, Кавказа и дуготрајних конфликата у Европи.
Како стоји у њеној биографији, обављала је и дужност заменика америчког амбасадора у Узбекистану (2014-2015) и Грузији (2011-2014).
Током двадесетогодишње каријере у Стејт департменту највише се бавила промовисањем америчке политике у Европи и евроазијском региону.
Каријеру је, међутим, почела у Београду где је радила од 1997-1999. године.
Говори руски, српски, а служи се грузијским и француским језиком. Дипломирала је међународне односе и политичку теорију на Лондонској школи економије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала