- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта се крије иза Макронове реформе Шенген зоне

© AP Photo / Kasten ThielkerШенген
Шенген - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон изјавио је да би требало реформисати Шенген зону и њоме управљати путем редовних министарских састанака, као и еврозоном. Питање је, међутим, може ли Макрон добити подршку за ову иницијативу.
Он је, наиме, на састанку европских министара правосуђа и унутрашњих послова рекао да би такозвани Шенгенски савет оцењивао како зона функционише, доносио заједничке одлуке и омогућио лакшу координацију током криза. Макрон је навео и да тај Савет може постати „лице снажне, заштитничке Европе, која може контролисати своје границе и према томе своју судбину“.

Реформисање Шенген зоне

Како за Спутњик каже Александар Гајић из Института за европске студије, идеја о реформи шенгенског система се одавно намеће, јер је Европа пролазила кроз читав низ криза, а најзначајнија је била она везана за мигранте 2014-2015. године.
„Од тада постоји потреба да се систем контроле граница, везано и за имиграцију, а данас и за пандемију, на неки начин оснажи. Међутим, иако постоји та потреба, не постоји никакав консензус, јер су унутар ЕУ присутне дубоке поделе по питању тога да ли и у ком правцу то урадити. Тако да Макронова изјава о реформи Шенген зоне иде у правцу тога да Француска, која преузима шестомесечно председавање Европском унијом, покаже своју активну страну као земља која представља мотор за реформу Европске уније“, објашњава Гајић.
То је за Макрона лично, примећује наш саговорник, битно из два разлога — због предстојећих председничких избора на којима је он суочен са јачањем деснице, односно незадовољством бирачког тела због присуства имиграције и мањка безбедности, али и због реформе Европске уније коју француски лидер заговара од доласка на власт.
Макронова визија Европске уније је федерализација, подсећа Гајић, односно јачање институција ЕУ на рачун држава-чланица, које треба даље да се одричу дела свог суверенитета и преносе га на ЕУ.
„Тако да заговарањем оваквих реформи Макрон једним потезом убија две муве: са једне стране се свом бирачком телу представља као одговоран председник који на нивоу ЕУ жели да реши једну болну тему по француско бирачко тело — питање миграције, а са друге стране покушава да се пред европски настројеним бирачким телом, у својој и другим земљама Уније, наметне као лидер који ће у овом сегменту повести Унију у неком правцу даље федерализације, односно преношења надлежности на једно такво тело“, напомиње саговорник Спутњика.

Без конкретних праваца реформе

Према речима Слободана Зечевића из Института за европске студије, иза Макроновог предлога о формирању Шенгенског савета стоји институционална реформа коју он мисли да изведе ван реформи уговора о оснивању ЕУ.
„То би био савет министара ЕУ који би се састајао у формацији оних министара унутрашњих послова који су у Шенген зони и који би требало да доносе одређене одлуке везано за Шенген подручје. Али, из његове изјаве није јасно какве су то конкретно одлуке, шта то значи и да ли он мисли на неке ојачане контроле на границама Шенген зоне. Ја не видим да он даје неке конкретне правце у којима би се та реформа спровела“, каже Зечевић
Он сматра да ће се овим предлогом наћи увређене чланице ЕУ које нису у зони Шенгена, јер ће се осетити изопштеним из ове приче. Такође, како каже, није јасно на шта Макрон мисли када каже да треба ревидирати политику азила.
„Да ли ће ту бити нека посебна погранична полиција? На који начин би он ојачао контролу тих улазака у Шенген зону? Чињеница је да људи долазе све више и више, али да ли то онда значи да треба вратити националну контролу граница, како то заговара та национална опозиција у државама-чланицама? Ако се то деси, то онда практично значи да је Шенген максимално релативизован, да га малтене више и нема, јер је идеја била да Шенген служи за држављане ЕУ да немају препреке у слободи кретања”, објашњава Зечевић и додаје да се за сада не види шта је конкретно Макронов програм.

Који су домети овог предлога

Александар Гајић каже да, иако је за Макрона овај концепт очигледно пробитачан и постоји реалан основ да се читава та прича покрене, поставља се питање његовог домета.
„Питање је колико ће евроскептици у самој Француској који су незадовољни проблемом имиграната бити задовољни тиме да се сада цела прича пребацује на ниво институционализације или реформи Шенгена. Са друге стране, није очекивано да може доћи до неког договора на нивоу ЕУ, јер постоји читав низ земаља које су скептичне према реформи шенгенског система или су потпуно против тога да се та прича диже на ниво ЕУ, односно да се надлежности контроле спољних граница са држава-чланица преносе на неко тело које ће то координирати, унификовати и реаговати својим препорукама или директним деловањем у случају ескалације неке нове кризе која би угрозила ЕУ, односно њене спољне границе“, сматра Гајић.
У том смислу је, примећује Гајић, будућност овог предлога веома упитна, без обзира на то што је Немачка подржала овај концепт.
„Постоји мноштво земаља које нису склоне таквим решењима, тако да мислим да није реално очекивати да ће Француска у наредном периоду уопште избоксовати тако нешто. Макрон то покушава да прогура, али суштина целог предлога је да се он током председничке кампање у Француској легитимише као неко ко покушава нешто да уради и да на исти начин задовољи и онај скроз проевропски део бирачког тела који је за европску федерализацију, и онај део који је антимигрантски и окренут спречавању непосредне миграције и безбедносних претњи. Међутим, питање је да ли му је то довољно за реизбор у постојећој констелацији снага“, закључује Александар Гајић за Спутњик.
Шенген обухвата већину земаља ЕУ, осим Бугарске, Хрватске, Кипра, Ирске и Румуније. Хрватска је близу чланства, а Бугарска и Румунија су тренутно у процесу придруживања шенгенском простору и већ у великој мери примењују шенгенску правну тековину. Поред тога, шенгенској зони су се придружиле и државе које нису чланице ЕУ — Исланд, Норвешка, Швајцарска и Лихтенштајн.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала