- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Велико археолошко откриће: Кост детета стара милион и по година пронађена у Израелу

CC0 / Pixabay/JamesDeMers / Археолошка ископавања
Археолошка ископавања - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
На подручју Израела је пронађена милиони по година стара кост за коју научници тврде да је најстарији доказ у том делу свијета о постојању човека.
Група археолога из Израела и Сједињених Америчких Држава је пронашла пршљен детета које је пре 1,5 милиона година живело на подручју Јорданске долине. Реч је о детету старости између шест и 12 година, а пршљен се налазио у доњем делу кичме.
Истраживањем је утврђено да је дете било изнимно високо, попут одрасле особе – до 1,8 метара. Међутим, његова висина била је попут висине већине других хоминида с подручја источне Африке, преноси портал „Кликс“.
Интернет издање листа „Тајмс оф Израел“ пише да је то у Израелу најстарији доказ о постојању човека, односно други најстарији доказ изван Африке. Пронађена кост даје увид о миграцијама различитих врста хоминида из Африке.
На основу открића фосилних остатака и ДНK доказа могуће је пратити еволуцију човека шест милиона година уназад. Хоминиди су примати, директни преци анатомски модерног човека или су уско сродни анатомски модерном човеку. Анатомски модеран човек се уочава у фосилним остацима од пре 200.000 до 300.000 година.
Постоје докази да су поједине архаичне врсте људи пре два милиона година почеле да напуштају Африку. Први њихови остаци пронађени су на подручју Kавказа, у Грузији, те су 1,8 милиона година стари. Археолози су на локалитету названом Дманиси пронашли и алат који су користили.
Истраживачи напомињу да се још дискутује о томе да ли је споменуто исељавање из Африке било у једном или више таласа. Последња открића сугеришу да се то десило у више таласа, пише „Тајмс оф Израел“.
Неандерталац - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Важно откриће о везама Балкана са Блиским истоком – контакти остварени пре више од 240.000 година
Египатска мумија - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
СВЕТ
Велико откриће у Египту: Пронађене три мумије са златним језицима, гробница била запечаћена /фото/
Археолошко ископавање - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
ДРУШТВО
Британски археолози први пут открили остатке распетог човека
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала