- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Амерички борбени авиони над Јадранским морем, објављени снимци војне вежбе НАТО у региону /видео/

© AFP 2023 / MICHAEL W. PENDERGRASS / US NAVY Авион Ф/А-18 Хорнет полеће са носача авиона "Ентерпрајз".
Авион Ф/А-18 Хорнет полеће са носача авиона Ентерпрајз. - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
Пратите нас
Амерички борбени авиони са носача „Хари Труман“ завршавају учешће на вежби под називом „Удар Нептуна 2022“ током које су увежбавали над Јадраном, Панонском низијом и полигоном Криволак нападе на великим даљинама и садејство са војскама Хрватске, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Пољске, Италије и балтичких држава.
Током вежбе, која је почела 24. јануара, а завршава се данас, авиони „Ф/А-18 хорнет“ са Јадрана летели су до Хрватске, Мађарске и Северне Македоније како би увежбавали напад на циљеве на земљи и блиску ваздушну подршку са контролорима за навођење више савезничких војски из југоисточне и североисточне Европе, наводи портал „Балканска безбедносна мрежа“.
Мађарска војска наводи да су њени војници имали прилику да заједно са колегама из других земаља вежбају са борбеним авионима какви се ретко виђају у овом делу Европе.
Министарство одбране Северне Македоније саопштило је да на полигону Криволак „хорнети“ увежбавају координацију са војним копненим компонентама и дејствовање по циљевима на земљи. Подсећа се да су прошле године над Криволаком већ вежбале америчке летеће топовњаче „АЦ-130“.
„Хорнети“ са „Трумана“ претходно су уигравали уз обалу Хрватске заједничко деловање са италијанским палубним борбеним авионима „харијер“ и стелт ловцима „Ф-35“.
Подаци са „Флајт радара“, како се наводи, откривају да су авиони за допуну горивом у ваздуху „КЦ-135“ летели над централним и јужним делом Јадранског мора.
Кључни актери вежбе „Нептуновог удара“ су ударна група носача авиона на нуклеарни погон „Хари Труман“ са 90 летелица из састава америчке Шесте флоте, стална поморска група 2 НАТО-а и снаге италијанске морнарице предвођене носачем авиона Кавур.
Како се напомиње, то су први поморски војни маневри након Хладног рата у којима је америчка ударна група носача авиона заједно са пловилима других савезника стављена под директну поморску команду НАТО-а.
Група носача авиона морнарице САД ,коју предводи брод ”Хари С. Труман” (архивска фотографија) - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РЕГИОН
Амерички носач авиона у Јадранском мору, предводи борбену групу на војној вежби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала