- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Брисел прети: Санкције против Русије и у сфери високих технологија

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаУрсула фон дер Лајен
Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
Пратите нас
Санкције Европске уније против Русије у случају ескалације у Украјини биће уперене против високих технологија. Реч је о вештачкој интелигенцији, наоружању, квантним компјутерима, ласерима и летовима у космос, изјавила је у интервјуу немачком листу „Ханделсблат“ председница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен.
„Говоримо о високотехнолошким компонентама које Русија сама не може да замени, у сфери вештачке интелигенције и наоружања, квантних компјутера, ласера и летова у космос. Русија мора хитно да модернизује своју економију, а то не може да уради без технологија у којима ми, неоспорно, имамо водећу позицију у свету“, рекла је председника ЕК.
Према њеним речима, Европска комисија је разрадила свеобухватан и комплексан пакет финансијских и економских санкција. Мере варирају од ограничења приступа иностраном капиталу до контроле извоза технологија.
„Та ограничења ће економију Русије учинити још рањивијом. Наравно, санкције су усмерене на одређене области, али имају и индиректан ефекат“, рекла је Урсула фон дер Лајен.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе.
Председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
СВЕТ
Урсула фон дер Лајен: ЕУ спремна да предузме мере у случају напада Русије на Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала