- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија

Црна Гора: Изгласано неповерење Влади, ДПС слави

Пратите насTelegramOdyssey
Посланици црногорског парламента изгласали су неповерење Влади Црне Горе на челу са Здравком Кривокапићем. За неповерење Влади гласала су 43 посланика опозиције и коалиције Црно на бијело. Претходно није прошао Владин предлог за скраћење мандата Скупштини, јер није усвојен дневни ред са том тачком.
Седница о Владином предлогу о скраћењу мандата Скупштини почела је скоро пет сати након првобитно заказаног термина и трајала је само неколико минута. Одмах затим одржана је седница о предлогу опозиције и коалиције Црно на бијело да се гласа о неповерењу Влади Здравка Кривокапића.
Посланици у црногорском парламенту јуче нису расправљали о разрешењу потпредседника Владе Црне Горе Дритана Абазовића, након што дневни ред није добио потребну подршку.
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да зна да више неће бити премијер јер је то договорио црногорски председник Мило Ђукановић са делом власти.
Синоћ је испред зграде Скупштине у Подгорици одржан протест са ког је посланицима поручено да, уколико не буде испоштована народна воља, протести ће се наставити.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:01 04.02.2022
Јоковић: Нисмо хтели да рушимо Владу, али не жалимо за њом
Председник Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић казао да нису хтели да сруше ову Владу јер је прва која је формирана након 30 година владавине Демократске партије социјалиста (ДПС).
„Ми нисмо хтели да будемо ти који су је срушили, али не жалимо за њом“, истакао је Јоковић.
Он је рекао да би они гласали за смену да за смену није гласао ДПС.
Посланици СНП су пре гласања напустили салу, а исто су учинили и посланици Демократског фронта (ДФ), Покрета за промјене (ПзП).
22:47 04.02.2022
Бечић: Три апсурда
Све је јасно. Када поднесете иницијативу за смену Владе, а на крају руши Владу једини који је у тој Влади, а ватромете испаљују они који су поражени, поручио је председник црногорског парламента Алекса Бечић.
Током обраћања новинарима након седнице казао је да су виђена три апсурда.
„Три апсурда. Први да опозиција одбије да идемо на ванредне парламентарне изборе. Јесте ли то икада видели у региону и свету? Након тога други, да она партија која има најмање посланика у оквиру парламентарне већине, а која је имала неколико пута више власти неко што има утицаја, сруши Владу у којој је била. Трећи апсурд да она политичка структура која није имала ниједног представника у влади, Демократе, буду против неповерења влади“, навео је он
22:44 04.02.2022
Скупштина усвојила измене закона гласовима опозиције и „Црно на бијело“
Скупштина Црне Горе усвојила је Предлог измена Закона о локалној самоуправи, којим је предвиђено да се локални избори у 14 општина одрже у једном дану.
Од 57 посланика, 46 је гласало за, а 11 је било против. За Предлог закона гласали су посланици опозиције и коалиције „Црно на бијело“, а против су били посланици Демократске Црне Горе, Уједињене Црне Горе и Праве Црне Горе.
Посланици Демократског фронта (ДФ) нису били у сали.
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија
Допуне Закона су у скупштинску процедуру предали коалиција „Црно на бијело“ и опозиција.
Допунама је предвиђено да ће се „први наредни избори за одборнике у скупштинама општина Улцињ, Беране и Плужине, одржати у 2022. години истовремено са редовним изборима у Подгорици, Скупштини општине Голубовци (општине у оквиру Главног града) и скупштинама општина: Бар, Бијело Поље, Даниловград, Колашин, Плав, Плужине, Пљевља, Рожаје, Жабљак и Шавник. Одборницима у скупштинама општина Улцињ, Беране и Плужине продужава се мандат до избора одборника који ће се одржати у смислу става и овог члана".
Момо Копривица (Демократе) рекао је да је политички мотив овог предлога да се побегне од суда грађана и избегне да се види шта грађани мисле о прекрајању изборне воље у парламенту Црне Горе.
22:27 04.02.2022
Конатар: Абазовић треба да буде нови мандатар
Дритан Абазовић - Sputnik Србија
Шеф клуба посланика „Црно на бијело“ Милош Конатар рекао је да лично сматра да нови мандатар треба да буде лидер покрета УРА Дритан Абазовић. Он је у парламенту рекао да ће разговори почети већ сутра. Разговараће се прво са представницима актуелне већине, али и са другим субјектима у парламенту. Навео је да ће то бити билатерални разговори.
„Став о мандатару је мој субјективан став“, рекао је Конатар.
Он је навео да не види како би сарадња са председником парламента Алексом Бечићем била плодотворна ако Абазовић буде мандатар, с обзиром на све што су Бечић и посланици Демократске Црне Горе казали на рачун УРА и Абазовића током седнице парламента.
Упитан да ли ће „Црно на бијело“ гласати у понедељак о смени председника паралмента Алексе Бечића, Конатар је рекао да ће „имати консултације у УРА и донети одлуку“.
Такође, он је рекао да инцидент, након гласања у парламенту, у коме је учествовао посланик Праве Црне Горе Марко Милачић, не представља нешто посебно важно, да то остаје у парламенту, и да су тешке речи некад саставни део политичког живота.
22:25 04.02.2022
„ДПС је последња која има право да слави“
Посланик коалиције „Црно на бијело“ Срђан Павићевић рекао је да је Влада премијера Здравка Кривокапића завршила са стажом, „јер више није могла да издржи“.
Истакао је да се десила демократска ствар, те да даје реч да ће свака наредна пасти ако буде налик двема претходним владама.
Он је на конференцији за медије након што је у Скупштини изгласано неповерење 42. Влади Црне Горе премијера Здравка Кривокапића рекао да упозорава колеге из ДПС-а да не славе јер то није никаква њихова победа.
„Ако мисле да пале ватромете, ја и колеге из УРА смо алергични. Последњи су који имају право да славе. Ово је славље демократије, а не њихово“, рекао је он.
22:22 04.02.2022
Седница Скупштине Црне Горе је завршена
22:06 04.02.2022
Ватромет у Подгорици, ДПС слави
Градоначелник Подгорице и потпредседник ДПС Иван Вуковић објавио је на Твитеру видео на ком се види ватромет у Подгорици после смене Владе Црне Горе
22:03 04.02.2022
„Славе пад Владе која је повећала плате и пензије“
Представник Алтернативе Црне Горе Веско Пејак казао је новинарима испред Скупштине Црне Горе, након гласања о неповерењу Влади, да је на делу издаја, и да је таква одлука срамотна.
Он је навео да „разлога за славље имају само криминалци и нарко картели“, јер је ова влада, како је рекао, покренула реформе и побољшала живот у Црној Гори.
„Вечерас у Подгорици славе, а шта славе. Славе пад Владе која је повећала плате и пензије. Невероватно“, рекао је Пејак.
22:00 04.02.2022
„Нико нема право да прекраја изборну вољу грађана“
Посланик Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић рекао је да се вечерас десило да су четири посланика већине гласала за пад Владе, што је супротно изборној вољи грађана од 30. августа.
„Нико нема право да ту изборну вољу прекраја преко ноћи. Плашимо се да ће се формирати нека нова парламентарна већина“, рекао је Мартиновић на конференцији за медије након што је у Скупштини изгласано неповерење 42. Влади Црне Горе премијера Здравка Кривокапића.
Истакао је да су остали и гласали против издаје и да грађане могу да погледају у очи.
„Нама је савест чиста, гласали смо против издаје, и сваког грађанина Црне Горе можемо да погледамо у очи. Сви политички субјекти који помисле да могу политичком корупцијом да прекрајају изборну вољу, понеће тешко бреме, а Демократска Црна Гора им у томе неће бити савезник“, рекао је Мартиновић.
21:58 04.02.2022
ДПС: Испунили смо обећање, скратили смо мандат Кривокапића
Шеф клуба посланика Демократске партије социјалиста (ДПС) Данијел Живковић казао је да су испунили обећање и скратили мандат Кривокапића у Скупштини.
Он је на конференцији за медије након што је у Скупштини изгласано неповерење 42. Влади Црне Горе премијера Здравка Кривокапића, рекао да је завршен важан задатак, наводећи да је ДПС показала стабилност.
„Потребна је политичка стабилност и да се дође до убрзавања преговора са Европском унијом. Од сутра смо спремни да разговарамо са свима који желе добро Црној Гори“, казао је Живковић.
Није желео да одговори да ли би пристали на разговоре ако модел владе не би укључивао ДПС.
„Прво да чујемо иницијатора“, рекао је Живковић.
Навео је и да ће ДПС у наредном периоду „бити кључан носилац друштвено-политичке одговорности“. Он је рекао да треба сачекати предлог иницијатора који су најављивали одређене моделе за излазак из политичке кризе.
„Нама су битни програмски циљеви који треба да државу изведу из кризе“.
21:46 04.02.2022
Милачић опоменут због вређања
Марко Милачић опоменут је због вређања других посланика, рекао је председавајући Алекса Бечић.
Црногорски медији тврде да је Милачић извређао посланика УРА Милоша Конатара одмах после гласања о неповерењу Влади Црне Горе.
21:44 04.02.2022
Скупштина Црне Горе наставила је рад
21:42 04.02.2022
Славље присталица ДПС на друштвеним мрежама
Присталице ДПС и других партија које су чиниле претходну власт, на друштвеним мрежама славе пад владе Здравка Кривокапића
21:06 04.02.2022
Вратили се посланици ДФ
Посланици ДФ вратили су се у салу како би присуствовали расправи о другој тачки дневног реда. Они су били изашли док се гласало о неповерењу Влади
20:59 04.02.2022
Председавајући Алекса Бечић дао је паузу због тензија међу посланицима, после чега ће бити настављена расправа о другој тачки дневног реда, изменама закона о локалној самоуправи
20:58 04.02.2022
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
РЕГИОН
Пала Влада Здравка Кривокапића
20:55 04.02.2022
Посланици Демократа гласају против тако што говоре „Против издаје и против неповерења“
20:52 04.02.2022
Почело је гласање јавним прозивањем, посланици ДФ изашли су из сале
20:39 04.02.2022
Конатар држи завршну реч: ДПС се не враћа на власт
Копривица је био последњи дискутант, завршну реч држи представник предлагача Милош Конатар (УРА). Он је рекао да се не догађа никаква апокалипса и да су се „борили да смена Владе буде нормална ствар“. Конатар је додао да се „ДПС не враћа на власт“ и да „неће бити у мањинској влади“. Како је казао, „Црква неће бити угрожена сменом владе“.
20:39 04.02.2022
Копривица: Ако буде 49 посланика, биће их за Мила Ђукановића
Момо Копривица (Демократе) рекао је да нема ништа опасније за отворено, демократско и грађанско друштво од политичара који сматрају да све знају и да су за све у праву.
„Врло често такви западају у озбиљне политичке непринципијелност, па су тако поједини говорили да неће са ДПС-ом, а онда предлагали да им аранжман извршне власти подржи ДПС. Тај политичар који мисли да све зна и да је за све у праву, прави спискове, упире прст у посланике, упирао је прстом и оптуживао их за десет милиона, за Лименку а онда са њима подноси заједничку иницијативу за рушење Владе у којој он сједи“, рекао је Копривица.
Подсјетио је да Демократе немају ниједну министарско мјесто у Влади против чијег су рушења и да им није сатисфакција број фотеља већ усвајање закона који доприносе бољем животу грађана.
Мањинска влада је нешто што нема ни циљ, ни стабилност и што Црну Гору уводи у нестабилност.
Он је казао да су одређени политички кругови нападали Кривокапића када је ишао у посјету патријарху, када иде Дритан Абазовић ти политички кругови ћуте.
Корпивица тврди да је пукла прича о 49 посланика, ако их и буде толико, биће то бројка 49 за Мила Ђукановића….
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала