Курти: Спреман сам за дијалог, датум зависи од посредника

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас да је спреман да учествује у разговорима са српском страном у Бриселу кад год га Европска унија позове.
Он је додао да датум одржавања новог састанка зависи од посредника.
Курти је поновио став да је Приштина "посвећена принципијелном дијалогу ка споразуму који се фокусира на међусобно признање".
„Што се тиче могућих састанака у Бриселу, ми смо посвећени уравнотеженом, принципијелном дијалогу ка правно обавезујућем споразуму који се фокусира на међусобно признање и увек смо конструктивни", поручио је Курти, преноси Зери.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине и изасланик САД за Балкан Габријел Ескоба боравили су ове недеље у Приштини и Београду како би подстакли састанак две стране на високом нивоу.

Учинићемо све да сачувамо легитимна права Високих Дечана

Курти је рекао да ће његова влада учинити све да, како је навео, ''''сачува легитимна права манастира Високи Децани", преноси Репортери.
Он је тиме одговорио на позиве међународне заједнице да поштује одлуку тзв. Уставног суда у Приштини из 2016. године, којом је манастиру враћено власништво над 24 хектара земљишта.
„Свесни смо да се одлуке Уставног суда морају поштовати, али морамо водити рацуна и о противречностима које су пратиле земљишно питање око манастира у историјском и правном смислу. Пре свега, све има своје извориште у одлуци Владе Србије 1997. године", казао је Курти на конференцији за медије.
Истакао је да "манастир Високи Децани нема самосталан правни идентитет јер правно припада Српској православној цркви" и оценио као "изненађујуће" то како је манастиру признато право странке у поступку, преноси Косово онлајн.
Курти сматра да су Високи Децани "део богатог културног мозаика Косова" и тврди да је Српска православна црква та "коју је Србија више пута злоупотребљавала као политицки инструмент против Косова и Албанаца".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала