- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЛНР упозорава: Западни медији припремају провокације у Донбасу

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПрипадник Народне милиције Луганске народне републике на контакт линији у Донбасу
Припадник Народне милиције Луганске народне републике на контакт линији у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
Пратите нас
Дописници америчких, британских и естонских медија у Донбасу припремају инсцениране снимке о „агресији Русије“, саопштили су у Народној милицији самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР).

„Наша обавештајна служба је регистровала је присуство представника медија из САД, Велике Британије и Естоније у областима деловања 95. бригаде Оружаних снага Украјине“, рекао је портпарол Народне милиције ЛНР Иван Филипоненко.

Он је додао да је командир те бригаде добио налог да обезбеди сигурност и рад новинара „који су дужни да прикажу Западу агресију Русије и народних република“.
У самопроглашеној Доњецкој Народној Републици су такође више пута изјављивали да западни и украјински медији припремају лажне видео снимке о ситуацији у Донбасу.
Друштвена мрежа Фејсбук је блокирала страницу Народне милиције самопроглашене Луганске Народне Републике, док је Јутјуб је блокирао неколико информационих канала ЛНР-а и ДНР-а.

Кијев гомила наоружање дуж линије раздвајања

Обавештајна служба Народне милиције ЛНР уочила је противавионске топове ЗУ-23-2 код снага под контролом Кијева у области спорног града Золотоје који контролише Кијев на контакт линији у Донбасу, изјавио је представник прес службе Народне милиције ЛНР.
Према његовим речима, овакве акције украјинских снага нарушавају трећу тачку допунских мера за безбедност примирја у Донбасу.
Раније су Луганск и Доњецк више пута оптуживали украјинску војску за постављање оклопних возила и наоружања које је забрањено Минским споразумима у насељима на контакт линији.
Подсетимо, распоређивање тешког наоружања код контакт-линије у Донбасу забрањено је Минским споразумима и допунским мерама за осигуравање примирја које су ступиле на снагу у лето 2020. године. Поред тога, на снази је потпуна забрана пуцања, офанзивних и извиђачко-диверзантских акција. Међутим, самопроглашене Луганска и Доњецка Народна Република више пута су оптуживале Оружане снаге Украјине за кршење тих одредби.

Припреме Кијева за офанзиву у завршној фази

Филипоненко је изјавио да су припреме Оружаних снага Украјине за офанзиву на Донбас ушле у завршну фазу.
Он је навео да је већи део противтенковских ракетних комплекса „Џавелин“, америчких ракета TOW и противтенковских ракетних система малог домета NLAW, који су добијени од САД и Велике Британије, достављени Оружаним снагама Украјине на контакт линији у Донбасу.
Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
Од 2014. године земље НАТО-а, предвођене Сједињеним Америчким Државама, испоручују оружје Украјини и обучавају њену војску, што директно крши Минске споразуме и негативно утиче на решавање ситуације у Донбасу. Осим Американаца, у испорукама вредним милијарде долара учествују Велика Британија, Канада, Француска, Пољска, Турска, Литванија, Чешка, Бугарска, Румунија и Естонија.
Трагови метака на прозорима куће у Доњецкој области - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
СВЕТ
Доњецк: Украјина први пут употребила оружје НАТО-а у Донбасу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала