- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Сраман однос Американца према Јокићу: „Баците ту глупу статистику у канту“ /видео/

© AP Photo / David ZalubowskiСрпски кошаркаш Никола Јокић
Српски кошаркаш Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
Пратите нас
Амерички новинар Ник Рајт поново је показао колико не поштује Николу Јокића тако што га није ставио међу тренутно пет најбољих кошаркаша у НБА лиги.
Рајт има подугачак досије када је реч о непоштовању српског кошаркаша, актуелног МВП-ја, а од трећег фебруара он (досије) је још дужи јер је изговорио бламантне ствари у вези играча Денвера.
Американац је направио своју листу најбољих кошаркаша и није их рангирао од првог до десетог места, већ их је стављао у групе.
У првој му је Јанис Адетокумбо као најбољи кошаркаш, у другој Леброн Џејмс и Кевин Дурент, у трећој Џоел Ембид, Стеф Кари и Крис Пол, а Никола Јокић тек у четвртој колони – заједно са Луком Дончићем, Џа Морентом и Кавајом Ленардом.
„Људи, не мрзим Николу Јокића. У истој групи ми је као Кавај, Џа и Лука. Али, захтевам да људи престану да ме означавају на Твитеру и да ми шаљу лажне статистике“, рекао је Рајт.
„Јуче сам се свађао са момком са Бличер рипорта који је рекао: 'Хеј, погледај, Јокић је трећи најбољи кошаркаш у историји, на основу напредне категорије БПМ (Бокс плус минус)“, додао је.
Погледајте напредну статистику коју је окачио Енди Бејли.
И, нормално да Никола Јокић није трећи најбољи кошаркаш у историји НБА, нити је Дејвид Робинсон пети, Крис Пол шести...
Али, то није поента, већ је то да српски кошаркаш заслужује мало више поштовања, што показује Би-пи-ем.
А и занемарите статистику, свако ко погледа више од две утакмице Денвер Нагетса, па самим тим и Јокића, видеће голим оком да тренутно у свету не постоји бољих пет кошаркаша од њега, како тврди Рајт.
Американац је ишао логиком да напредна статистика „Бокс плус минус“ показује неке нереалне ствари, попут тога да је Рус Андреј Кириљенко, по Би-пи-ему, бољи од Кобија Брајанта и Хакима Олајџувона, где и јесте у праву, али вратимо се на почетак.
Нико не тврди да је Јокић трећи најбољи кошаркаш свих времена, већ је то само потврда његове величине, да у таквој једној категорији стоји одмах иза Мајкла Џордана и Леброна Џејмса
„Узмите Би-пи-ем и баците га у канту“, закључио је Рајт.
После његовог излагања уследио је много реалнији Крис Брусар.
„Ма колико не поштујеш Николу Јокића, као и Ирвинга и Хардена, Ниче мораш да покажеш мало више љубави према њему. Јокић и даље, без Џамала Мареја и Мајкла Портера јуниора, држи Денвер на шестом месту на Западу, неколико су победа далеко од четвртог места, и једини је кошаркаш, заборави на напредну статистику, који је међу најбољих десет у поенима, скоковима и асистенцијама“, рекао је Брусар.
„Поштуј мало више Јокића, поштуј то што је МВП“, закључио је.
Ник Рајт је новинар, служи за овакве ставове како би се касније причало о њима, те са једне стране не чуди, али тужно је што Јокића не поштују ни бивши НБА кошаркаши, који, ваљда, познају игру.
Бивши играчи Кендрик Перкинс, Мет Барнс и Стивен Џексон рангирали су, по њима, три највећа кандидата за овогодишњег најкориснијег кошаркаша НБА и нису споменули Јокића.
Американцима је и даље тешко да прихвате да тамо неки момак из Сомбора доминира њиховом лигом и да је најбољи кошаркаш или, да ми сада не будемо превише субјективни, међу три најбоља играча у НБА.
Подсећамо, Јокић ове сезоне просечно бележи 25,9 поена, 13,8 скокова и 7,8 асистенција, уз 1,4 украдене лопте по утакмици.
Аналитичар се извињава Јокићу: Могу ли да променим мишљење? /видео/
Амерички медији наставили да ниподаштавају Николу Јокића /видео/
Јокић дели Америку: „То што причаш је лудост“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала