- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин и Си разговарали скоро три сата, потписан пакет споразума

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије стигао у Кину, у току састанак са Си Ђинпингом
Председник Русије стигао у Кину, у току састанак са Си Ђинпингом - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је у Пекингу са председником Кине Си Ђинпингом. Представници две делегације потписали су читав низ споразума и Заједничка изјава.
Разговори су трајали око три сата и то прво у проширеном формату, са делегацијама, а потом су председници разговарали у четири ока.
Путин је на почетку разговора рекао да је сарадња Русије и Кине изврстан пример развоја билатералних односа.
„Што се тиче билатералних односа они се развијају непрекидно, у духу пријатељства, стратешког партнерства и заиста су без преседана. Одличан су пример узорних односа који доприносе да се две стране развијају и подржавају у том развоју“, рекао је Путин.
Такође је рекао да су представници нафтног сектора припремили одлична нова решења за испоруке угљоводоника у Кину и споразум о испорукама 10 милијарди кубних метара гаса годишње.
Захвалио је кинеском председнику за то што га је позвао да присуствује отварању Олимпијаде.
Си је нагласио да политичка и стратешка сарадња Пекинга и Москве наставља да јача.
„Две стране одлучно подржавају напоре у циљу заштите својих кључних интереса. Јача узајамно политичко и стратешко поверење. Стране су привржене првобитним циљевима, улажући напоре у правцу снажног развоја билатералних односа“, рекао је Си.
Према његовим речима, Кина и Русија заједничким напорима остварују истинску мултилатералност и представљају тачку ослонца у процесу уједињавања света с циљем превладавања криза.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров који је у делегацији са председником Путином рекао је новинарима да су лидери посебну пажњу поклонили напетости коју Запад циљано ствара око Русије и Кине.

„Председник Русије је још једном изложио наш став на преговорима са Американцима и НАТО о неопходности да се дају јасне гаранције безбедности на европском континенту. Председник Кине је потврдио подршку Русији по том питању и истакао да је руски став одраз праведних тежњи руске државе и руског народа“, рекао је Лавров.

Лидери су се пре почетка разговора фотографисали али није било руковања због веома строгих епидемиолошких мера које су на снази у Кини.
Руски председник ће касније учествовати на церемонији отварања зимских Олимпијских игара.
Владимир Путин и Си Ђинпинг на самиту Азијско-пацифичке економске сарадње  - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
РУСИЈА
Без преседана: Путин упутио снажне поруке пред одлазак у Кину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала