- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путинова „завера“ са Енглезима: Шта скрива димна завеса у Лондону /видео/

© Sputnik / Алексей ПановПосета Владимира Путина Великој Британији
Посета Владимира Путина Великој Британији - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
Пратите нас
Након што је више пута позвао руске олигархе да се врате кући јер им је богатство у Русији безбедније него у иностранству, Путин се изгледа тајно договорио с Енглезима да им запрете замрзавањем, или чак одузимањем имовине.
Како другачије протумачити чињеницу да је нови пакет санкција којим Велика Британија прети Русији, усмерен управо против оних које је Лондон годинама привлачио, примао, давао им азил, правио бизнис с њима, прихватао њихове огромне инвестиције и продавао им најлепше и најскупље дворце, имања, палате… Британска министарка поручује да ће то бити најозбиљнија промена политичког става Лондона од момента изласка из Европске уније. А може да послужи и као димна завеса иза које треба да се сакрије „блудни“ премијер. Енглези би сад да казне „Путинове олигархе“ зато што служе као ослонац руској држави! Забраниће им и улазак у империју у којој је сунце одавно зашло, па неће имати где да се сакрију! Уосталом, похвалила се британска министарка иностраних послова, „ништа није искључено”.

Запад никако не разуме Русе

Поверовали су, ваљда, да ће се цела Русија дићи да одбрани олигархе, а смени Путина. Још један доказ како ни све специјалне службе, ни тајни агенти, да не говоримо о особљу британске амбасаде, не разумеју нити ће икад разумети Русе!
А ни Американци их не разумеју, чак ни кад говоре енглески. Писмо Сергеја Лаврова западним колегама с молбом да прокоментаришу принцип недељивости безбедности, схватили су као реакцију на њихово „не“ руском ранијем предлогу. Русија је то демантовала, али је поштовала жељу Америке да остане тајна шта су Сједињене Државе одговориле Путину. Тајну су открили амерички савезници Шпанци, а наслућује се да су их инспирисали Украјинци, којима је већ досадило да бескрајно чекају обећани руски напад, који би им отворио пут у НАТО. Тако бар они мисле. Оно што је добро, то је чињеница да се преговори, макар и тајни, настављају.
У међувремену се западне земље утркују у обећањима да ће „превентивно” казнити Русију и то толико страшно, како свет није видео. Након вашингтонског обећања сурових санкција, које је ипак релативизовала Викторија Нуланд, британска претња је само логичан наставак америчке антируске кампање која се појачава из дана у дан и којој не може да одоли ни Немачка. Упркос жељи да не прља руке у тој прљавој игри, морала је да се придружи задајући Русији ударце, за које верује да ће мање болети од слања оружја Украјини. Зато је забранила емитовање програма руској телевизији РТ ДЕ. Поступак сличан слању шлемова Украјини, уместо оружја, пре само неколико дана.

Амерички трагови у прљавој игри

А да су у свему амерички прсти говори извештај „Центра америчког прогреса“, у коме шефу државе саветује како да се обрачуна са Русијом због ситуације око Украјине.
Бајдену се саветује да „таргетира“ и искорени богатство и утицај „олигарха“, који су пребацили свој новац на Запад, послали своју децу у западне школе и универзитете, купили некретнине у западним престоницама и другим дестинацијама и ушли у западне елитне кругове. Процењује се да руски приватни новац који се држи у иностранству може износити више од трилиона долара.
„За искорењивање таквог утицаја биће потребне агресивне санкције и забране издавања виза“, каже се у извештају.

Агресивније од агресивног

„Агресивне санкције” су, наравно, неопходне како би, по обећању Нуландове, од „Северног тока 2” остао само „комад метала” и како би се натерала Европа да купује скупи амерички гас.
Али да се позабавимо тиме како би изгледало кажњавање олигарха. Шта је укључено у оно министаркино „ништа није искључено“?
Ако ми искључимо могућност да их бацају с моста на Темзи, Великој Британији остаје могућност да им замрзне новац на рачунима (ако су довољно луди да га и после оваквих претњи не склоне) и да им забрани улазак у земљу. Али дворце, зграде и пентахаусе које им је тако радо за огроман новац уступила — тешко може да им одузме. Према законима Велике Британије, имовина се може одузети само ако се докаже да је незаконито стечена. А у том случају — новац се шаље у земљу у којој је стечен.
Како онда поверовати да ту Путин није тајно умешао прсте!
Ако би се, дакле, оствариле британске претње, у Русији би се ускоро појавиле елитне и луксузне школе, јер ће се и деца олигарха вратити, а она нису навикла да уче у „обичним“ школама, добили би нове, најсавременије болнице, дворце и виле, најскупље аутомобиле (мада им тога не фали ни сада), а можда купе и понеки фудбалски клуб… Руски новац би поново радио за Русију!
Зато је разумљив предлог Марије Захарове да се енглеској министарки која је предложила све то, додели орден „за сарадњу“

Тајни преговори

Али, шалу на страну, прича о тајним преговорима почела је у тренутку када су Американци замолили да њихов одговор на Путинова питања остане тајна, иако је Русија пре тога своје захтеве обелоданила. Од тог тренутка се настављају разговори без обавештавања јавности.
Америчка политика је вишеслојна — први ниво је онај који је свима доступан — председник се понаша као каубој, прети Москви, Путина назива убицом, шаље по 2-3 или 8 хиљада војника у Европу, да победе Русију…
Следећи слој је доступан само Путину и његовим сарадницима. То су углавном размене љубазности приликом сусрета и телефонских разговора у којима је Бајден чак спреман и да „разуме“ Путинову забринутост.
Главни је трећи слој, трећа матрјошка, ако користимо руске изразе, али шта је у њој, то не зна нико. А највероватније ни — Бајден. Рећи ће му се кад буде било потребно.
То сигурно нису документа која је Ел Паис објавио и из којих се може видети да је одговор САД Путину, који су обе стране већ назвале негативним, много позитивнији од очекиваног. При чему је важна америчка жеља да резултати остану тајна — како евентуални уступци било које стране не би иритирали домаћу јавност. Одговор показује да се Америка, наравно, не слаже ни сa чим што Путин предлаже, али отвара врата да се сви његови захтеви испуне. Да се реанимирају сви споразуми из којих је Америка једнострано изашла, укључујући и споразум о противракетној одбрани, и онај о ракетама малог и средњег домета, и споразум о отвореном небу, и о контроли атомског наоружања… Обе стране би поново морале да обавештавају ону другу о војним вежбама, да дораде споразум из Беча о мерама учвршћивања поверења и безбедности… САД су спремне и да разговарају и о неразмештању ракета у Украјини, али не одустају од „политике отворених врата“. Спремне су да заједно са НАТО-ом дозволе Русији контролу лансирних рампи у Пољској и Румунији, како се ове не би претвориле у лансирне рампе за „томахавке“. Чак су се померили с места и преговори о кризи у Украјини. Састанак у Нормандијском формату није донео никакве помаке, али је отворио врата да се разговори наставе.

Споразум може проистећи из неспоразума

Последњи слој би могао бити оно што САД траже од Русије, а то је оно што сигурно не могу добити — враћање Крима Украјини, повлачење руске војске са територије на којој се она сада налази, повлачење из Абхазије и Јужне Осетије. Али из разговора страна које се готово ни у чему не слажу, може се родити нека идеја која би одговарала обема!
А да таква шанса постоји — доказ је управо то што је неко покушао да је уништи. Давање документа медијима је управо такав покушај. И није случајно што се за то оптужује Украјина — сваки договор између Русије и Америке њу просто избацује из игре. А таман се навикла да буде главна!
Вежбе у бази Бондстил, на КиМ-архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
РУСИЈА
Aко Русија треба да повуче војску са Крима, Американци треба да напусте Тексас и затворе Бондстил
Заставе Русије и САД у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
СВЕТ
У сукобу Америке и Русије највећу катастрофу би могла да претрпи — Европа
Застава Велике Британије испред Министарства иностраних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
РУСИЈА
Лондонград се одриче руског капитала који је већ отишао у ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала