- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Не политизујемо сарадњу са земљама Централне Америке, војно присуство у Никарагви легитимно

© AP Photo / Alfredo ZunigaПротести у Никарагви су почели 16. априла и трају све до данас.
Протести у Никарагви су почели 16. априла и трају све до данас. - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
Пратите нас
Однос Москве према државама Централне Америке заснива на принципу поштовања, немешања и узајамне користи, а наше војно присуство у Никарагви има правну основу и није уперено ни против кога, поручио је амбасадор Русије у Никарагви, Хондурасу и Салвадору Александар Хохоликов.
Русија је, напоменуо је он, спремна да равноправно развија сарадњу са све три земље али је са Никарагвом кроз историју развила тешње односе који су временом прерасли у стратешко партнерство и због тога тој земљи посвећују више пажње.
То подразумева и војну сарадњу која је планска и не зависи од ескалације напетости коју Запад провоцира у односима са Русијом и актуелне политичке ситуације у свету, додао је Хохоликов.
Подсетимо, сарадња две земље датира из 1980. године када је потписан међувладин споразум о војно-техничкој помоћи Никарагви. У складу са тим документом Русија је, тада СССР, помогла сандинистичкој влади да формира регуларну војску.

„Природно у тој централноамеричкој држави се стално налази мања група руских стручњака која се бави обуком никарагванских војника и одржавањем војне технике“, навео је амбасадор и истакао да влада те државе сваке године доноси закон који се односи на страно војно присуство на територији Никарагве.

Тај закон предвиђа могућност транзита и боравка у земљи војника и војне технике других држава, укључујући Русију, али и САД, што значи да руски војни стручњаци имају правну основу за боравак у Никарагви, а бродови и авиони ће као и пре у случају потребе улазити у тамошње луке и слетати на аеродроме, додао је амбасадор.
„Наша војна сарадња није уперене против трећих земаља“, нагласио је он.
Руски дипломата је указао и да једностране санкције САД према Никарагви наносе штету сарадњи Русије и те земље и доводе до тога да не може да се испоручи хуманитарна помоћ што се коси са цивилизованим односима међу земљама.
Он је указао да се проблем санкција САД посебно осећа у том региону где у у привредама доминира долар.
„Америка покушава да точак историје врати уназад, намећући региону доктрину Монро (Америка за Американце, принцип узајамног немешања држава европског и америчког континента у унутрашње ствари). Флагрантан пример тога ситуација из децембра прошле године када због санкционих препрека руска помоћ није могла правовремено да стигне до централноамеричких држава које су погодили снажни урагани“, навео је руски амбасадор.
Ипак, никакве рестриктивне мере не могу да зауставе даљи развој сарадње Русије и тих држава а доказ за то је значајан раст обима робне размене током прошле године.
„Ми не политизујемо нашу сарадњу и не намећемо пријатељство, посебно не на штету других држава, већ заинтересованим странама предлажемо заједничке пројекте у, за њих, актуелним областима“, закључио је Хохоликов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала