- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шест ствари које не смете да радите после јела

CC0 / Unsplash/Farhad Ibrahimzade / Храна
Храна - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
Пратите нас
Неки људи након ручка воле да одспавају, други да запале цигарету, а трећи да се засладе воћем. Све ово није препоручљиво, а ево које навике бисте морали да избаците ако желите здраво тело.
1.
Пушење је много штетније него што се мисли, јер само једна цигарета после јела има учинак као да сте запалили 10. Систем пробаве делује на цели организам, а за кисеоник у крви веже се и никотин.
2.
Једење воћа одмах после оброка је лоше јер се оно дуго задржава у желуцу, па почиње да трули и ослобађа отровне гасове који, између осталог, подстичу стварање целулита. Воће би требало да се једе на празан желудац или два сата пре и после јела.
3.
Пијење чаја такође треба избегавати јер се теин, главни састојак чаја, везује за гвожђе и отежава пробаву, што може да буде лоше за анемичне особе. Они би требало да пију чај најмање сат времена након јела.
4.
Пливање и туширање после јела никако нису добри. Вода подстиче и појачава прокрвљеност у телу која му је потребна, али након оброка крв одлази у желудац где се одвија варење, а не на места попут руку и ногу.
5.
Физичка активност јесте добра после обилног ручка, али кад прође неколико сати. Тренинг омета систем за варење који апсорбује хранљиве материје из унете хране. Препоручљива је само лагана шетња.
6.
Лежање није добро за пробаву јер желудачни сокови не могу да обаве свој посао. Ова навика може да изазове желудачне тегобе.
Да се након јела не бисте осећали уморно, важно је да равномерно распоредите главне оброке и међуоброке, да користити намирнице с ниским гликемијским индексом и избегавате преједање, преноси портал ДДЛ.
Колач и кафа - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
РУСИЈА
Може ли кафа да се пије током оброка – шта кажу руски лекари
Бургер - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
ДРУШТВО
Зашто су људи уморни после јела: Главни разлози и стратегије како да избегнете ову непријатну појаву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала